Chokerende fund: Derfor kan stegepander være skyld i leverskader

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Forskere har opdaget, at en kemikalie, der findes i alt fra stegepander til drikkevand, kan forværre alkoholens skade på leveren. Kombinationen viser sig at være langt farligere, end man hidtil har troet.

PFOS findes overalt – og det gør problemet alvorligt

Foto Shutterstockcom

PFOS er en syntetisk kemikalie, der tilhører gruppen PFAS – også kendt som “evighedskemikalier”, fordi de ophobes i kroppen og miljøet. Stoffet bruges i bl.a. non-stick pander, emballage og imprægnerede tekstiler.

Ny forskning afslører dødelig kombination

Foto Shutterstockcom

En undersøgelse fra University of Louisville viser, at når PFOS kombineres med alkohol, øges skaderne på leveren markant. Det skyldes blandt andet forstyrret fedtomsætning og nedsat reparationsevne i leveren.

Ikke alle alkoholikere får leverskader – nu ved vi hvorfor

Foto Shutterstockcom

Kun omkring en tredjedel af stordrikkere udvikler alvorlig leversygdom. Forskere mener nu, at miljøgifte som PFOS kan være det manglende led i forklaringen.

Læs også: Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Stoffet forstyrrer leverens fedtforbrænding

Foto Shutterstockcom

PFOS blokerer leverens evne til at håndtere fedt korrekt, hvilket fører til fedtophobning – et tidligt tegn på leverskade og potentiel udvikling af fedtlever og senere skrumpelever.

Alkohol og PFOS udløser skadelig genaktivitet

Food Cook” af Matthias Zomer/ CC0 1.0

Studiet viste, at kombinationen aktiverer gener forbundet med oxidativt stress og inflammation – to nøglefaktorer i udviklingen af leversygdom og visse former for kræft.

60 % af PFOS ender i leveren

Foto Shutterstockcom

Forskningen viser, at størstedelen af PFOS, kroppen udsættes for, ophobes netop i leveren – det organ, der allerede kæmper med at nedbryde alkohol.

Leveren mister sin naturlige “selvreparation”

Foto Shutterstockcom

Normalt har leveren en utrolig evne til at hele sig selv efter alkoholskader, men PFOS skubber den ud over grænsen, så skaderne bliver mere omfattende og varige.

Læs også: Forskere advarer: Almindelig ingrediens i danskernes køkken kan øge risikoen for kræft

Hverdagens produkter udsætter os dagligt

Foto Shutterstockcom

Mange er uvidende om, at de dagligt indtager PFOS via mad, emballage og vand. Undersøgelser viser, at op mod 95 % af amerikanere har PFAS i kroppen.

Mænd og kvinder kan reagere forskelligt

Foto Shutterstockcom

Forskerne undersøger nu, om mænd og kvinder rammes forskelligt af kombinationen af alkohol og PFOS, og om hormonelle forskelle kan spille en rolle.

Sådan mindsker du din PFOS-eksponering

Frying pan kitchen“/ CC0 1.0

Skift non-stick pander ud med støbejern, brug vandfiltre, undgå pletafvisende møbler og vælg produkter mærket PFAS-fri – især hvis du drikker alkohol regelmæssigt.

Artiklen er baseret på informationer fra News Medical

Læs også: Ny forskning afslører: Det sker der med din krop, når du spiser æg hver dag

Læs også: Ny forskning: B-vitaminer virker bedst, hvis du undgår disse fejl

Andre Artikler

Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Så meget protein har din krop faktisk brug for – og det er ikke det samme for alle.

Modermærker på kroppen: Disse steder kan være særligt udsatte for kræft

De fleste af os har modermærker, men det er ikke alle, der ved, at placeringen på kroppen kan...

36,6 er ikke længere standard – kroppens temperatur har ændret sig

Selv eksperterne er enige: Din kropstemperatur er ikke, hvad den plejede at være.

Forskere advarer: Almindelig ingrediens i danskernes køkken kan øge risikoen for kræft

Et nyt studie peger på, at én velkendt ingrediens i mange danskeres kost kan øge risikoen for kræft.

Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Så meget protein har din krop faktisk brug for – og det er ikke det samme for alle.

Modermærker på kroppen: Disse steder kan være særligt udsatte for kræft

De fleste af os har modermærker, men det er ikke alle, der ved, at placeringen på kroppen kan...

36,6 er ikke længere standard – kroppens temperatur har ændret sig

Selv eksperterne er enige: Din kropstemperatur er ikke, hvad den plejede at være.