De bedste råd til frossen mad ifølge eksperten

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

For mange af os er fryseren et uundværligt redskab i køkkenet, men der er stadig mange spørgsmål og forvirring omkring dens brug. Kan du fryse mad flere gange? Hvor længe holder frossen mad sig? Og hvad gør du, hvis strømmen går? Eksperter svarer på de mest stillede spørgsmål og giver deres bedste råd til, hvordan du bruger din fryser sikkert og effektivt.

Hvornår bør du fryse din mad ned?
Ifølge Keith Schneider, ekspert i fødevaresikkerhed og professor i fødevarer ved University of Florida, bør madrester altid sættes i fryseren inden for to timer efter tilberedning. Det er især vigtigt for fødevarer som kød, fisk og æg, som ikke må være ude ved stuetemperatur længere end det.

Hvordan fryser du mad bedst?
For at sikre madens kvalitet, bør den pakkes ordentligt ind. Lufttæt emballage som plastikposer eller vakuumforsegling kan hjælpe med at undgå frysebrænding, som kan påvirke madens smag og tekstur. Keith Schneider anbefaler også at opdele varme retter i mindre portioner, så de køles hurtigere ned.

Hvor længe kan mad være i fryseren?
Selvom maden kan forblive sikker at spise i mange år, er det vigtigt at huske, at kvaliteten, teksturen og smagen kan forringes over tid. Det er vigtigt at holde madlavningen og fryseren ren, så maden kan holde sig i længere tid, og man derved undgå uønsket bakterievækst.

Må du fryse mad op og ned igen?
Hvis maden er optøet i køleskabet, kan det godt fryses igen, men det skal ske hurtigt. Har du optøet mad i mikrobølgeovnen eller i vandbad, skal det tilberedes, før det fryses igen. Hver gang maden fryses og optøs, kan bakterier begynde at vokse, så det anbefales kun at gentage processen en eller to gange.

Læs også: Drik dette dagligt – og du kan leve længere med kræft, siger nyt studie

Hvor lang tid holder mad sig koldt, hvis strømmen går?
Hvis fryseren er fyldt, kan maden holde sig kold i op til 48 timer. En halvfyldt fryser holder derimod kun i ca. 24 timer. Det er en god idé at holde fryserdøren lukket så længe som muligt for at bevare kulden.

Ungå overfyldning
Med disse enkle retningslinjer kan du undgå madspild og sikre, at du altid har frisk mad i fryseren. Husk at holde fryseren ordentlig pakket og kun optø og fryse mad, når det er nødvendigt. Dog skal man sørge for ikke at overfylde sin fryser, da det kan blokere for luftstrømmen, så maden ikke fryser ordentligt, hvilket kan føre til madspild eller endda fødevarebårne sygdomme.

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Andre Artikler

Ukendt symptom kan være et tidligt tegn på Parkinsons – mange opdager det ikke

Mange oplever forandringer i kroppen, som de ikke skænker en tanke.

Drik dette dagligt – og du kan leve længere med kræft, siger nyt studie

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse antyder, at grøn te kan forbedre overlevelsen ved æggestokkræft – men eksperter stiller...

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Ukendt symptom kan være et tidligt tegn på Parkinsons – mange opdager det ikke

Mange oplever forandringer i kroppen, som de ikke skænker en tanke.

Drik dette dagligt – og du kan leve længere med kræft, siger nyt studie

En undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse antyder, at grøn te kan forbedre overlevelsen ved æggestokkræft – men eksperter stiller...

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.