Delt forskning: Små børn bør måske spise det, de er allergiske overfor

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Danske eksperter advarer mod forhastede konklusioner og understreger, at metoden kræver mere forskning og lægeligt tilsyn.

En ny canadisk undersøgelse foreslår, at det kan være gavnligt at give små børn små mængder af de fødevarer, som de er allergiske overfor.

Metoden, som forskerne kalder “oral immunterapi”, skulle potentielt kunne opbygge børnenes tolerance og forebygge fremtidige allergiske reaktioner.

Det er et markant skifte fra den gængse anbefaling om total undgåelse af allergener.

Men danske forskere maner til forsigtighed.

Læs også: Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Katrine Lindholm Bøgh, forsker i fødevareallergi ved Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet, mener, at der mangler viden.

Det gælder både, hvilke børn der kan have gavn af behandlingen, hvilke fødevarer den virker på og hvornår behandlingen bør igangsættes.

Forkert brug af begreber

Den danske børneallergiforsker Josephine Gradman kritiserer brugen af begrebet “oral immunterapi” i det canadiske studie.

Hun påpeger, at denne behandling normalt er forbeholdt børn med alvorlige allergier og kun må udføres under nøje lægeligt opsyn.

Læs også: De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne

Det indebærer systematisk dosisopbygning og livslang vedligeholdelse, og det kan være både risikabelt og belastende for barnet.

Det canadiske studie bygger derimod på mindre kontrollerede eksponeringsformer, som ikke nødvendigvis lever op til kravene til en egentlig immunterapi.

Flere spørgsmål end svar

Selvom studier peger på, at kontrolleret eksponering overfor eksempelvis peanuts kan have effekt, understreger de danske forskere, at konklusionerne ikke kan generaliseres til alle fødevareallergier.

Der er heller ikke tilstrækkelig dokumentation for, at børn, der eksempelvis vokser fra mælk- eller æggeallergi, gør det som følge af eksponering – eller blot af naturlig udvikling.

Læs også: De her påskesnacks er så gode, at du glemmer de er sunde

Derfor er budskabet klart: Indtil forskningen har mere solide svar, bør forældre ikke eksperimentere på egen hånd.

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Sund grov tærte: Den nemme vej til mere grønt i hverdagen

Andre Artikler

Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50

Knogleskørhed rammer hver tredje kvinde over 50, men sygdommen kan forebygges langt bedre, end de fleste tror. Her...

Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Gør klar til at imponere med denne farverige, saftige og supernemme æggekage i ovnen – perfekt til forårets frokoster og påskens hyggelige stunder.

Forskning afslører: Kan man lugte kræft?

Kan din næse afsløre kræft? Forskning viser, at visse lugte kan hænge sammen med både kræft og behandlingen af den.

De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne

Du gør måske allerede en indsats for at spise sundt og beskytte din hjerne – men nogle madvarer...

Sådan beskytter du dig mod en sygdom, der rammer hver tredje kvinde over 50

Knogleskørhed rammer hver tredje kvinde over 50, men sygdommen kan forebygges langt bedre, end de fleste tror. Her...

Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!

Gør klar til at imponere med denne farverige, saftige og supernemme æggekage i ovnen – perfekt til forårets frokoster og påskens hyggelige stunder.

Forskning afslører: Kan man lugte kræft?

Kan din næse afsløre kræft? Forskning viser, at visse lugte kan hænge sammen med både kræft og behandlingen af den.