Derfor bør du bruge denne specifikke olie i din mad

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Den findes i næsten alle hjem, men mange overser dens virkelige styrker.

Den bliver kaldt flydende guld og er en uundgåelig del af det kendte middelhavskøkken.

Alligevel ved de færreste, hvad der egentlig gør den så bemærkelsesværdig.

Det handler ikke kun om smagen eller traditionerne. Nej, det handler om videnskabeligt dokumenterede sundhedsfordele, som overrasker selv skeptikere.

Men inden du fylder salatskålen med den gyldne væske, er der nogle ting, du bør vide.

Læs også: Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

De er ikke alle lige gode

Det lyder måske simpelt: Køb en flaske olivenolie, hæld den over maden, og høst sundhedsgevinsterne. Men så enkelt er det ikke.

Der er nemlig forskel på olivenolie – og det har betydning for din krop.

Den ekstra jomfru olivenolie er stjernen. Den er koldpresset, minimalt behandlet og spækket med polyfenoler – små, men kraftfulde stoffer med antiinflammatorisk virkning.

Studier har vist, at jomfru olivenolie ikke bare sænker det dårlige LDL-kolesterol, men også løfter det gode HDL.

Læs også: Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

Den beskytter blodkarrene og har vist tegn på at kunne nedsætte risikoen for både hjertekarsygdomme og visse kræftformer.

Men vælger du en raffineret variant, går mange af de gavnlige stoffer tabt. Og dermed mister du størstedelen af de helbredsmæssige fordele.

En overraskende effekt på hjernen

Det mest opsigtsvækkende er, at flere undersøgelser peger nu på, at ekstra jomfru olivenolie kan spille en rolle i forebyggelsen af Alzheimers.

Ikke alene reducerer olien ophobningen af de skadelige proteiner, der forbindes med sygdommen – den kan også fremme dannelsen af beskyttende stoffer i hjernen.

Læs også: Spiser du disse fødevarer? De kan lindre din overaktive blære

I modsætning til, hvad mange tror, fører den rigtige brug af olivenolie ikke til vægtøgning.

Faktisk kan den stabilisere blodsukker og hjælpe med vægtkontrol, især hos personer med prædiabetes.

Olivenolie – især den ekstra jomfru – er ikke bare en smagsgiver. Den er et våben mod nogle af de mest udbredte sygdomme i vores tid.

Men kun, hvis du vælger rigtigt.

Læs også: Fødevarer og vaner der kan forværre dine IBD-symptomer

Artiklen er baseret på informationer fra News Medical.

Læs også: Spiser du havregryn hver dag? Se hvad det gør ved din krop

Andre Artikler

Ny teknologi: Hjertesundhed kræver kønsspecifikke løsninger

Ny forskning viser, at mænd og kvinder ikke altid reagerer ens på behandling af forhøjet blodtryk. Her får...

Sådan lærer du at leve med kroniske smerter – psykologens bedste råd

Kroniske smerter kan forandre hele ens hverdag og udfordre både krop og psyke. Psykolog Christoffer Kølgaard deler her...

Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

Forskere har undersøgt, hvordan en bestemt tilberedning af kartofler påvirker risikoen for diabetes type 2.

Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

Vægttab handler ikke kun om kalorier og motion.Ifølge speciallæge med certificering i almen medicin og fedmebehandling Dr....

Ny teknologi: Hjertesundhed kræver kønsspecifikke løsninger

Ny forskning viser, at mænd og kvinder ikke altid reagerer ens på behandling af forhøjet blodtryk. Her får...

Sådan lærer du at leve med kroniske smerter – psykologens bedste råd

Kroniske smerter kan forandre hele ens hverdag og udfordre både krop og psyke. Psykolog Christoffer Kølgaard deler her...

Denne tilberedningsmetode af dine kartofler kan hæve din diabetesrisiko med 20 procent

Forskere har undersøgt, hvordan en bestemt tilberedning af kartofler påvirker risikoen for diabetes type 2.