Diætisten anbefaler: Her er de bedste proteinkilder

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Protein spiller en central rolle for mæthed, blodsukkerkontrol, muskler og kroppens balance.

Her er nogle proteinkilder, som den kliniske diætist Christina Manian anbefaler og selv spiser dagligt.

Protein og mæthed

Foto Shutterstockcom

Protein spiller en afgørende rolle for mæthed, da det sænker fordøjelsen og hjælper med at stabilisere blodsukkeret.

Derfor er det en vigtig byggesten i en balanceret kost.

Læs også: Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

Protein som byggesten

Foto Shutterstockcom

Kroppens væv, muskler og organer er afhængige af protein for at fungere optimalt. Det er også med til at opretholde væskebalance og pH-niveau i kroppen.

Tofu

Foto Shutterstockcom

Med 22 gram protein pr. ½ kop er tofu en sand proteinkilde fyldt med vitaminer og mineraler.

Det er samtidig en alsidig råvare, der kan bruges til morgenmad i en krydret tofu-scramble eller i salater, supper og risretter senere på dagen.

Mandler

Foto Shutterstockcom

Mandler indeholder 6 gram protein pr. portion og er rige på fiber, vitamin E, calcium og magnesium.

Læs også: Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

De kan spises som snack, tilføjes til salater, bagværk, trail mix eller yoghurt for et ekstra næringsboost.

Yoghurt

Foto Shutterstockcom

En portion yoghurt kan indeholde op til 20 gram protein afhængigt af mærke. Den støtter knoglesundhed, tarmflora og fungerer som et sundere alternativ i madlavning.

Højtproteinvarianter er særligt gode til at dække det daglige behov.

Chiafrø

Foto Shutterstockcom

Med 5 gram protein pr. to spiseskefulde er chiafrø små næringsbomber.

Læs også: Denne madvare til kun 2,5 kroner kan sænke dit blodtryk

De er rige på omega-3-fedtsyrer, fiber og mineraler, og kan bruges i smoothies, yoghurt, bagværk eller som chia-pudding.

Sorte bønner

Foto Shutterstockcom

En kop kogte sorte bønner giver hele 15 gram protein.

De har en cremet konsistens og mild smag, hvilket gør dem perfekte til salater, burritos, tacos eller i gryderetter.

Bæredygtigt fanget fisk på dåse

Foto Shutterstockcom

Tun, sardiner og ansjoser er hurtige og smagfulde proteinkilder med op imod 21 gram pr. 84 gram. Ved at vælge bæredygtigt fanget fisk tages der også hensyn til miljøet.

Læs også: Disse drikkevarer kan ødelægge din nattesøvn

Quinoa

Foto Shutterstockcom

En kop kogt quinoa rummer 8 gram protein og masser af vitaminer, fibre og sunde fedtstoffer. Quinoa kan bruges i alt fra salater og bowls til gryderetter og bagværk.

Solsikkesmør

Foto Shutterstockcom

To spiseskefulde solsikkesmør indeholder 5 gram protein samt sunde fedtstoffer, fibre og vitamin E. Det kan bruges på toast, med frugt, i bagværk eller i dressinger.

Variation i kosten

Foto Shutterstockcom

Selvom alle disse kilder er proteinrige, er det variationen i kosten, der giver de bedste resultater.

En kombination af plantebaserede og animalske proteiner kan understøtte både sundhed og bæredygtighed.

Læs også: Naturlige metoder til at styrke kroppens eget GLP1

Artiklen er baseret på informationer fra Real Simple.

Andre Artikler

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...

Studie peger på mulig metode til at mindske skader ved diabetes

Det er ofte ikke de høje blodsukkertal, der mærkes mest i hverdagen, men de små tegn på, at...

Forskning viser begrænsede fordele ved at vælge kunstige sødemidler

For mange, der kæmper med at holde vægten nede, føles sukker som en fjende, der er svær at...

Vitamin D kobles til lavere kræftrisiko, langsommere aldring og færre hjerteproblemer

Selv når man spiser sundt og prøver at passe på sig selv, kan det være svært at vide,...

Sådan kan kræft i bugspytkirtlen vise sig længe før diagnosen

Når kroppen ændrer sig uden en oplagt forklaring, er det let at skubbe tanken væk. Men nogle forandringer...