Disse frugtskræller er spiselige og fulde af fibre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vi spiser æble- og drueskræl uden at tænke over det, men mange rynker på næsen ved tanken om at spise en kiwi med skræl.

Faktisk er der flere frugter, som vi normalt skræller, der både er spiselige og næringsrige.

Her får du et overblik over nogle af dem, og hvorfor du bør overveje at lade skrællen blive på næste gang.

Mango

Foto Shutterstockcom

Mangoskrællen er rig på C- og E-vitamin samt kostfibre.

Læs også: Sådan kan gurkemeje og honning bidrage til at regulere vægten

Forskning publiceret i Trends in Food Science & Technology viser, at 10 gram skræl kan indeholde mellem 36 og 78 gram fibre.

På grund af skrællens ernæringsmæssige egenskaber undersøger forskere mulighederne for at bruge den som pulver i fødevarer som brød, pasta og gelé.

Dog kan nogle mennesker få allergiske reaktioner, ifølge et studie publiceret i Medicina, så det anbefales at teste for allergi først.

Banan

Foto Shutterstockcom

Den gule bananskræl bliver faktisk brugt i madlavning flere steder i verden.

Læs også: Forskning afviser, at kaffe kan skade dit hjerte

Kendiskokken Nigella Lawson gjorde en karryret med bananskræl populær online.

Skrællen indeholder ifølge en undersøgelse publiceret i Journal of Immunology Research opløselige fibre, antioxidanter og mikronæringsstoffer, som gør den mere værdifuld, end man måske skulle tro.

Kiwi

Foto Shutterstockcom

Det kan hjælpe fordøjelsen at spise kiwi med skræl, fordi skrællen indeholder ekstra fibre.

Studier viser, at to kiwier om dagen kan øge tarmfunktionen og afhjælpe mild forstoppelse, viser en undersøgelse publiceret i Alimentary Pharmacology & Therapeutics.

Læs også: Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Hvis du ikke bryder dig om den lodne tekstur, kan du vælge en gylden kiwi, som har glattere skræl og giver op til 50 procent mere fiber, når den spises med skræl.

Vandmelon

Foto Shutterstockcom

Vandmelonskrællen er fuld af næringsstoffer som calcium, magnesium, kalium og jern.

Ifølge et studie publiceret i Food Science and Nutrition (1) indeholder den også citrullin, et stof der kan bidrage til at regulere blodtrykket.

I det sydlige USA er syltet vandmelonskræl en populær delikatesse.

Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner

Vintersquash

Foto Shutterstockcom

Det kan virke besværligt at skrælle squash, men det behøver du faktisk ikke.

Ifølge USDA er skrællen spiselig, og forskning publiceret i Food Science and Nutrition (2) på butternut-squash viser, at den indeholder mange antioxidanter.

Skrællen bliver desuden mør, når squashen tilberedes.

Mindre madspild

Foto Shutterstockcom

At spise skrællen betyder, at du udnytter hele frugten og dermed reducerer madspild. Samtidig får du flere vitaminer, mineraler og fibre, hvilket alt sammen er uden ekstra kalorier.

Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer

Vask altid frugten

Foto Shutterstockcom

Frugter og grøntsager kan indeholde rester af pesticider og bakterier. Det er derfor vigtigt at vaske dem grundigt.

Sådan gør du

Foto Shutterstockcom

FDA anbefaler, at du skyller dine frugter under rindende vand i mindst 30 sekunder, mens du gnider overfladen forsigtigt.

Hvad siger eksperterne

Foto BigPixel PhotoShutterstock

Ifølge det amerikanske miljøagentur EPA reducerer skylning mængden af pesticider markant, selvom det ikke fjerner dem helt.

Ingen grund til bekymring

Foto Shutterstockcom

EPA’s data viser, at de rester, der måtte være tilbage, ligger langt under niveauer, der betragtes som sundhedsskadelige.

Et sundt valg

Foto Shutterstockcom

Ved at lade skrællen blive på får du mere næring, færre madrester og et lille bidrag til miljøet, alt sammen med minimal indsats.

Kilder: Real Simple, Trends in Food Science & Technology, Medicina, Journal of Immunology Research, Alimentary Pharmacology & Therapeutics, Food Science and Nutrition (1), USDA, Food Science and Nutrition (2), FDA og EPA.

Andre Artikler

Sådan kan gurkemeje og honning bidrage til at regulere vægten

Gurkemeje og honning har i århundreder været hyldet for deres helende egenskaber. I dag undersøger forskere, hvordan kombinationen...

Forskning afviser, at kaffe kan skade dit hjerte

Mange med atrieflimren frygter, at de må sige farvel til deres daglige kop kaffe.Men ifølge forskning publiceret...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Sådan kan gurkemeje og honning bidrage til at regulere vægten

Gurkemeje og honning har i århundreder været hyldet for deres helende egenskaber. I dag undersøger forskere, hvordan kombinationen...

Forskning afviser, at kaffe kan skade dit hjerte

Mange med atrieflimren frygter, at de må sige farvel til deres daglige kop kaffe.Men ifølge forskning publiceret...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....