Selvom de fleste danskere er ret gode til at holde køkkenet rent, så sker det alligevel ofte, at folk bliver syge af maden, de selv har lavet.
Her får du nogle gode råd, som du bør følge, hvis du vil undgå en tur på toilettet – eller i værste fald lægen.
Vask hænderne grundigt og ofte

Det lyder simpelt, men det er en af de vigtigste vaner i køkkenet.
Vask hænder før og under madlavningen, når du skifter råvarer, efter toiletbesøg, næsepudsning, kontakt med dyr eller hvis du piller i et sår.
Læs også: Så meget protein skal du spise for at få større muskler
Dårlig håndhygiejne er en af de mest almindelige smittekilder i hjemmekøkkener.
Sørg for rygende varm mad

Maden skal være gennemvarm for at slå bakterier som salmonella og campylobacter ihjel. Når du laver simremad, skal den være rygende varm ved servering.
Kylling og hakket kød skal steges helt igennem – i modsætning til f.eks. en rib-eye, hvor bakterierne kun sidder på overfladen.
Sæt maden på køl hurtigt

Vent ikke for længe med at sætte rester i køleskabet – lad blot maden dampe kort af, før du sætter den på køl.
Læs også: En håndfuld om dagen kan holde aldringen på afstand
Del store portioner op i mindre, så de hurtigere nedkøles. Bakterier trives bedst ved 20-40 grader, og derfor skal maden hurtigt ned på under 5 grader.
Håndter råt kød med omtanke

Hold altid råt kød væk fra andre fødevarer. Brug separate skærebrætter og redskaber, og vask alt grundigt efter brug.
Selv få dråber kødsaft kan overføre bakterier til grøntsager eller brød, så det gælder om at være grundig og konsekvent.
Kog frosne bær

Frosne bær kan indeholde virus som norovirus og hepatitis A. En nem løsning er at koge bærrene i ét minut, før du bruger dem i smoothie, kage eller dessert.
Læs også: Chokerende fund: Derfor kan energidrikke øge din risiko for blodkræft
Det slår skadelige mikroorganismer ihjel og gør bærrene helt sikre at spise.
Skyl friske krydderurter

Selvom friske krydderurter ser lækre og sunde ud, kan de være forurenet med bakterier fra jord eller vand.
Skyl dem derfor grundigt, især hvis du bruger dem rå i dressinger, dips eller som pynt på maden.
Skift karklud og viskestykke hver dag

Et fugtigt klæde er paradis for bakterier. Karklude og viskestykker kommer i kontakt med alt i køkkenet – og spreder bakterierne videre.
Læs også: Eksplosiv stigning i kræft blandt unge: Nu peger forskerne på en uventet synder i barndommen
Skift dem gerne dagligt, især hvis du laver mad flere gange om dagen.
Rengør dit køleskab regelmæssigt

Et snavset køleskab kan blive en bakteriebombe. Tør hylderne af jævnligt, fjern madrester og sørg for, at der ikke står gamle, mugne varer.
Har du meget råt kød eller grøntsager med jord, bør du gøre hovedrent lidt oftere.
Kend de farlige temperaturzoner

Undgå at lade mad stå ude i længere tid, især i sommervarmen. Mellem 20 og 40 grader formerer bakterier sig hurtigt.
Læs også: Disse 3 madvarer undgår lægen – og det bør du også
Hold varme retter varme og kolde retter kolde – det er simpelt, men effektivt.
Vær opmærksom, hvis du bliver syg

Skulle du blive ramt af madforgiftning, handler det om at hvile og drikke rigeligt væske.
Symptomer som kvalme, opkast og diarré går ofte over af sig selv. Hvis de fortsætter i mere end et døgn, bør du kontakte lægen.
Artiklen er baseret på informationer fra Netdoktor.dk.