Ernæringseksperter er enige: Denne type mel er det sundeste valg

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Når temperaturen falder, vender lysten til at bage tilbage.

Men i dag er melhylden fyldt med alt fra hvede- og havremel til kokos- og bønnemel, og det kan gøre valget svært.

Tre registrerede diætister giver her deres bedste råd til, hvordan du vælger det mest næringsrige mel til bagning og madlavning.

Vælg mel med mindst mulig forarbejdning

Foto Shutterstockcom

Jo mindre et mel er forarbejdet, desto flere fibre, vitaminer og mineraler bevares. Når mel raffineres, fjernes klid og kim, som indeholder de fleste næringsstoffer.

Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Hele korn giver mest næring

Foto Shutterstockcom

Mel lavet af hele korn, uanset om det er hvede, havre, rug eller byg, bevarer både klid, kim og frøhvide, hvilket giver mere protein, fibre og antioxidanter.

Kig på ingredienslisten

Foto Shutterstockcom

Et sundt mel skal helst kun indeholde én ingrediens: det pågældende korn, nød eller frø. Undgå blandinger med tilsætningsstoffer eller skjulte ingredienser.

Overvej fordøjelse og intolerancer

Foto Shutterstockcom

Har du glutenintolerance, nøddeallergi eller andre følsomheder, er det vigtigt at vælge et mel, der passer til din krop. Læs altid etiketten grundigt.

Næringsrige alternativer

Foto Shutterstockcom

Mel baseret på nødder eller bælgfrugter, som mandelmel eller kikærtemel, kan tilføre sunde fedtstoffer, fibre og ekstra mikronæringsstoffer.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling

Vælg mel med fibre og protein

Foto Shutterstock

Et højt indhold af kostfibre hjælper med at stabilisere blodsukkeret og fremmer en sund fordøjelse. Proteinindholdet bidrager til en bedre mæthedsfølelse.

Tænk på energien

Foto Shutterstockcom

Fuldkornsbaserede meltyper giver mere stabil energi end raffinerede meltyper, som får blodsukkeret til at stige hurtigt og falde igen kort efter.

Støt tarmens mikrobiom

Foto Shutterstockcom

Fibre i mindre forarbejdede meltyper fungerer som præbiotika, der nærer de gode bakterier i tarmen og understøtter både immunforsvar og hjernesundhed.

Balance mellem næring og tekstur

Foto Shutterstockcom

Du kan kombinere forskellige meltyper for at få både den rigtige konsistens og et højere næringsindhold.

Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner

Mange starter med at blande 25 % grovere mel og øger gradvist.

Fugtige ingredienser forbedrer resultatet

Foto Shutterstockcom

Når du bruger grovere meltyper, kan ingredienser som yoghurt, æblemos eller banan hjælpe med at bevare en blød og fugtig struktur i bagværket.

Et sundt og alsidigt valg

Foto Shutterstockcom

Meltyper, der bevarer hele kornets struktur og næringsværdi, giver det bedste udgangspunkt for en sundere kost og mere tilfredsstillende bagning.

Topscoren blandt diætisterne

Foto Shutterstockcom

Ifølge alle tre eksperter er fuldkornshvedemel den sundeste meltype.

Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Det bevarer hele kernen og giver mere protein, fibre, B-vitaminer og mineraler end raffineret hvidt mel, samt en rigere smag og bedre mæthed.

Artiklen er baseret på informationer fra Real Simple.

Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Andre Artikler

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.

Mange danskere måler blodtrykket forkert — sådan gør du det rigtigt

Selv små fejl i måden du måler dit blodtryk på, kan få tallene til at se farligere ud, end de egentlig er.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.