Forskere advarer: Almindelig ingrediens i danskernes køkken kan øge risikoen for kræft

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Et nyt studie peger på, at én velkendt ingrediens i mange danskeres kost kan øge risikoen for kræft.

Overvægt er forbundet med en højere risiko for en række kræftformer, blandt andet bryst-, tarm- og leverkræft.

Denne øgede risiko skyldes blandt andet en svækkelse af kroppens immunrespons, som gør det vanskeligere at bekæmpe kræftceller.

I mange år har forskere diskuteret, om det er selve mængden af kropsfedt, der er problemet, eller om det i højere grad handler om typen af fedt, som man indtager.

Fedtkilder

Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism giver et klart fingerpeg om svaret.

Læs også: Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Forskningen, ledet af Lydia Lynch fra Ludwig Princeton Branch, viser, at det i høj grad er kilden til kostens fedt, der påvirker tumorvækst.

Studiet blev udført på overvægtige mus, og her fandt forskerne, at diæter med højt indhold af animalsk fedt – eksempelvis svinefedt, oksetalg og smør – svækkede immunsystemets evne til at bekæmpe tumorer.

Dette resulterede i hurtigere vækst af kræftknuder sammenlignet med mus, der fik samme mængde fedt, men fra andre kilder.

Forskellen på animalsk og plantebaseret fedt

Forskerne opdagede, at overvægtige mus, som indtog fedt fra plantebaserede kilder som kokosolie, palmeolie eller olivenolie, ikke oplevede samme negative effekt på immunforsvaret.

Læs også: Chokerende fund: Derfor kan stegepander være skyld i leverskader

Tværtimod kunne nogle planteolier styrke kroppens evne til at bekæmpe kræftceller.

Årsagen ser ud til at være, at animalsk fedt producerer biprodukter, der direkte hæmmer vigtige immunceller som cytotoksiske T-celler og naturlige dræberceller.

Denne forskel tyder på, at en omlægning af kosten kan være et vigtigt værktøj i forebyggelse og behandling af kræft hos personer med overvægt.

Artiklen er baseret på informationer fra Nyheder 24 og Nature.

Læs også: Ny forskning afslører: Det sker der med din krop, når du spiser æg hver dag

Læs også: Ny forskning: B-vitaminer virker bedst, hvis du undgår disse fejl

Andre Artikler

Derfor lugter din sved – og sådan slipper du af med det

Når temperaturen stiger, begynder vi alle at svede. Men hvorfor lugter nogle af os stadig af sved, selv...

Studier afslører: Dette er det bedste tidspunkt at gå i seng

Søvn er afgørende for både krop og sind, men tidspunktet, vi går i seng, kan afsløre mere om...

Ny forskning kan gavne 40 procent af mennesker, der lider af irritabel tyktarm

En nylig opdagelse afslører en hidtil undervurderet faktor, som kan forklare, hvorfor mange patienter ikke får det bedre, når de lider af irritabel tyktarm.

Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype

Så meget protein har din krop faktisk brug for – og det er ikke det samme for alle.

Derfor lugter din sved – og sådan slipper du af med det

Når temperaturen stiger, begynder vi alle at svede. Men hvorfor lugter nogle af os stadig af sved, selv...

Studier afslører: Dette er det bedste tidspunkt at gå i seng

Søvn er afgørende for både krop og sind, men tidspunktet, vi går i seng, kan afsløre mere om...

Ny forskning kan gavne 40 procent af mennesker, der lider af irritabel tyktarm

En nylig opdagelse afslører en hidtil undervurderet faktor, som kan forklare, hvorfor mange patienter ikke får det bedre, når de lider af irritabel tyktarm.