Overvægt er forbundet med en højere risiko for en række kræftformer, blandt andet bryst-, tarm- og leverkræft.
Denne øgede risiko skyldes blandt andet en svækkelse af kroppens immunrespons, som gør det vanskeligere at bekæmpe kræftceller.
I mange år har forskere diskuteret, om det er selve mængden af kropsfedt, der er problemet, eller om det i højere grad handler om typen af fedt, som man indtager.
Fedtkilder
Et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Nature Metabolism giver et klart fingerpeg om svaret.
Læs også: Så meget protein bør du spise – baseret på din kropstype
Forskningen, ledet af Lydia Lynch fra Ludwig Princeton Branch, viser, at det i høj grad er kilden til kostens fedt, der påvirker tumorvækst.
Studiet blev udført på overvægtige mus, og her fandt forskerne, at diæter med højt indhold af animalsk fedt – eksempelvis svinefedt, oksetalg og smør – svækkede immunsystemets evne til at bekæmpe tumorer.
Dette resulterede i hurtigere vækst af kræftknuder sammenlignet med mus, der fik samme mængde fedt, men fra andre kilder.
Forskellen på animalsk og plantebaseret fedt
Forskerne opdagede, at overvægtige mus, som indtog fedt fra plantebaserede kilder som kokosolie, palmeolie eller olivenolie, ikke oplevede samme negative effekt på immunforsvaret.
Læs også: Chokerende fund: Derfor kan stegepander være skyld i leverskader
Tværtimod kunne nogle planteolier styrke kroppens evne til at bekæmpe kræftceller.
Årsagen ser ud til at være, at animalsk fedt producerer biprodukter, der direkte hæmmer vigtige immunceller som cytotoksiske T-celler og naturlige dræberceller.
Denne forskel tyder på, at en omlægning af kosten kan være et vigtigt værktøj i forebyggelse og behandling af kræft hos personer med overvægt.
Artiklen er baseret på informationer fra Nyheder 24 og Nature.
Læs også: Ny forskning afslører: Det sker der med din krop, når du spiser æg hver dag
Læs også: Ny forskning: B-vitaminer virker bedst, hvis du undgår disse fejl