Glem appelsiner! Disse 7 grøntsager booster dit immunforsvar endnu bedre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vidste du, at flere helt almindelige grøntsager faktisk overgår appelsinen, når det kommer til indholdet af C-vitamin?

Her får du et overblik over, hvilke grøntsager, som du kan skrue op for, hvis du vil booste immunforsvaret, støtte din hud og optage mere jern.

C-vitamin hjælper collagenproduktionen

Foto Shutterstockcom

En bonus ved at vælge grøntsager med masser af C-vitamin er, at vitaminet understøtter dannelsen af collagen.

Det holder ikke bare huden sund, men styrker også sener, led og væv i hele kroppen.

Læs også: Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Styrker optagelsen af jern

Foto Shutterstockcom

C-vitamin fremmer kroppens evne til at optage jern – især det, der findes i plantebaserede fødevarer.

Så hvis du spiser vegetarisk, kan du med fordel kombinere C-vitaminrige grøntsager med bønner, linser eller fuldkorn.

Beskytter cellerne som antioxidant

Foto Shutterstockcom

Som en kraftig antioxidant beskytter C-vitamin dine celler mod skader fra stress, forurening og dårlig kost.

Det hjælper dig med at holde både akutte og kroniske sygdomme på afstand.

Læs også: Nyt studie peger på sammenhæng mellem overvægt og hurtigere Alzheimer-udvikling

Rød peberfrugt

Foto Shutterstockcom

Rød peberfrugt er en sand superstjerne med hele 118 mg C-vitamin pr. kop i skiver.

Det er mere end dobbelt så meget som en lille appelsin. Udover C-vitamin får du også masser af A-vitamin, som er godt for synet og huden.

Broccoli

Foto Shutterstockcom

En kop kogt broccoli byder på ca. 102 mg C-vitamin.

Derudover er broccoli rig på fibre, K-vitamin og folat, som styrker både blodets evne til at størkne, hjerte- og cellefunktion samt DNA-sundhed.

Læs også: Dette er de største kilder til C-vitamin - og det er ikke appelsiner

Grønkål

Foto Shutterstockcom

Grønkål er ikke bare en trendy grøntsag – den indeholder op mod 93 mg C-vitamin i 100 gram rå blade.

Grønkål er desuden proppet med fibre, K-vitamin, magnesium og antioxidanter, som gavner hjertet, knoglerne og immunforsvaret.

Rosenkål

Free Brussels sprouts pile photo CC0 10

Rosenkål har måske ikke været alles favorit som barn, men én kop rå rosenkål giver omkring 75 mg C-vitamin.

Samtidig får du fibre, folat, A- og K-vitamin, som hjælper både tarm, celler, øjne og immunsystemet.

Læs også: Studie afslører, hvordan B-vitaminer kan hænge sammen med Parkinsons forløb

Chilipeber

Foto Shutterstockcom

Elsker du stærk mad? Så er chilipeber et krydderi, du kan juble over.

Bare en halv kop hakket, rå chilipeber giver ca. 108 mg C-vitamin.

Samtidig indeholder chilipeber capsaicin, som kan have fordele for hjerte, stofskifte og hjernen.

Glaskål

Foto Shutterstockcom

Glaskål indeholder 84 mg C-vitamin pr. kop rå.

Læs også: Tre helt almindelige tilskud gav uventede resultater i museforsøg om autisme

Den milde, let søde kål byder desuden på fibre, kalium og B6-vitamin, som understøtter knogler, hjerte og energiomsætning.

Spinat

Foto Shutterstockcom

Spinat er ikke kun godt for jernindtaget – tre fjerdedele kop kogt spinat giver ca. 60 mg C-vitamin.

Spinat er også rig på K-vitamin, calcium, jern og magnesium, som alle bidrager til immunforsvar, knogler og energi.

Artiklen er baseret på informationer fra Real Simple.

Andre Artikler

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.

Nyt studie: Mennesker kan mærke objekter, før vi rører dem

Britiske forskere mener, at mennesker kan opfatte skjulte objekter i sand uden fysisk kontakt.

Psykologer beskriver ny personlighedstype: otroverten

Mange, der aldrig har følt sig hjemme som hverken introvert eller ekstrovert, får nu et nyt begreb, der endelig forklarer deres måde at være i verden på.

Nyt studie: Disse fødevarer kan være med til at sænke blodtrykket

Flere nyere analyser peger på, at bestemte stoffer i almindelige fødevarer kan påvirke blodtrykket.

Teenager behandles med akut hjernekirurgi efter infektion forvekslet med forkølelse

En længerevarende forkølelse udviklede sig til en sjælden infektion, der endte med akut kirurgisk behandling hos en 17-årig.