Ny forskning viser, at et højt indtag af planteføde ikke kun er godt for dem, der sværger til vegetar- eller vegansk kost. Det gælder også for kødelskere.
Et stort studie med næsten 22.000 deltagere har undersøgt tarmmikrobiomet – de milliarder af bakterier, der lever i vores tarme – og fundet en tydelig sammenhæng.
Jo mere grønt på tallerkenen, desto sundere er tarmen.
Modsat har de, der spiser en grøntsagsfattig kost med meget kød og forarbejdet mad, en tarmflora, der er forbundet med betændelsestilstande og øget risiko for sygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes.
Læs også: Du vil ikke tro, hvor let det er at forlænge livet – se de bedste tips her
Din kost kan ændre tarmfloraen
En af de mest spændende opdagelser i studiet er, at tarmfloraen ikke er statisk. Den kan ændres gennem kostvalg.
- Hvis du spiser mere grønt, vil din tarmflora gradvist blive sundere.
- Hvis du skærer ned på forarbejdet mad og rødt kød, kan du reducere risikoen for inflammation.
- Selv kødelskere kan opnå en betændelsesforebyggende tarmflora, hvis de inkluderer nok frugt, grøntsager og fuldkorn i deres kost.
Hvad betyder det for dig?
Studiet giver en vigtig lektie: Det handler ikke om at skære alt kød væk, men om at spise nok grønt.
Hvis du vil have en sund tarmflora, skal du fylde tallerkenen med en regnbue af grøntsager.
Gulerødder, spinat, broccoli, bønner og fuldkorn er med til at skabe de perfekte betingelser for de gode bakterier i tarmen.
Læs også: Disse sunde fødevarer kan i virkeligheden skade dine tænder
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.
Læs også: Forskere: Disse fødevarer fordobler risikoen for tidlige tegn på Parkinsons