Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Den blev udråbt som det sunde og bæredygtige alternativ. Men du bør måske tænke dig om, før du hælder den op.

For få år siden strømmede danskerne og resten af verden til supermarkedernes plantebaserede hylder.

Havre- og mandelmælk blev hyldet som den grønne redning for både helbred og klima.

Med ord som “fri for laktose” og “lavt fedtindhold” var det svært ikke at lade sig forføre af ideen om, at en mælkefri livsstil automatisk er sundere.

Flere ernæringseksperter advarer dog om, at produkterne måske skjuler en bagside, der kan være langt mere problematisk end først antaget.

Læs også: Kræftfremkaldende stoffer fundet i populær vare solgt i blandt andet MENY og SPAR

Skjulte stoffer skaber bekymring

Den stigende skepsis handler især om de tilsætningsstoffer, der ofte gemmer sig i indholdslisten.

For at få havre- og mandelmælk til at ligne den cremede konsistens, vi kender fra komælk, bruger producenterne emulgatorer.

Emulgatorer forhindrer, at væsken skiller, men de kan have en uønsket effekt i kroppen.

Forskere i både USA og Europa er begyndt at undersøge, om netop disse stoffer kan være med til at forstyrre tarmfloraen.

Læs også: Sådan reagerer din krop, hvis du spiser hindbær dagligt

Et studie fra 2022 har man set tegn på, at nogle typer emulgatorer øgede risikoen for brystkræft.

Selvom resultaterne endnu ikke er entydige, vækker de nok uro til, at flere eksperter anbefaler et kritisk blik på, hvor meget forarbejdet plantebaseret mælk vi egentlig hælder i glasset.

Komælk får comeback

Måske er det derfor, flere forbrugere er begyndt at vende tilbage til den klassiske komælk.

Salgstallene for havre- og mandelmælk er begyndt at falde i nogle lande, mens nogle wellness-profiler slår et slag for, at upasteuriseret mælk er det nye sort. Det er dog langt fra uden risici.

Læs også: Denne enkle drik kan give dig fladere mave og mere energi

Fødevaremyndigheder advarer nemlig mod at drikke rå mælk, fordi den kan indeholde skadelige bakterier.

For dietister handler det derfor ikke om at erstatte den ene yderlighed med den anden, men om at vælge mindst forarbejdede fødevarer og være bevidst om, hvad man putter i kroppen.

Artiklen er baseret på informationer fra Dagens.dk og Daily Mail.

Læs også: Sådan holder du energien oppe på farten med disse snacks

Andre Artikler

Sund pizzadej med chiafrø – sprød bund klar på ingen tid!

Denne nemme opskrift på en sund pizzabund med chiafrø giver dig sprødhed, smag og masser af fibre – perfekt til både hverdag og weekendhygge!

Populært slankemiddel kan måske kurere kræft

Et populært middel til vægttab overrasker med endnu en uventet bivirkning, som kan få stor betydning for kræftpatienter.

Sådan bager du chia-boller, der holder dig mæt hele dagen

Vil du forkæle familien med friskbagte, luftige og super sunde chia-boller? Så får du her en nem trin-for-trin opskrift, der er perfekt til morgenmaden.

Så gammel er din hjerne virkelig: Forskning afslører ny metode

Ny forskning viser, at din hjerne kan ældes hurtigere end resten af kroppen, og det kan have stor...

Sund pizzadej med chiafrø – sprød bund klar på ingen tid!

Denne nemme opskrift på en sund pizzabund med chiafrø giver dig sprødhed, smag og masser af fibre – perfekt til både hverdag og weekendhygge!

Populært slankemiddel kan måske kurere kræft

Et populært middel til vægttab overrasker med endnu en uventet bivirkning, som kan få stor betydning for kræftpatienter.

Sådan bager du chia-boller, der holder dig mæt hele dagen

Vil du forkæle familien med friskbagte, luftige og super sunde chia-boller? Så får du her en nem trin-for-trin opskrift, der er perfekt til morgenmaden.