Indtag ikke denne drik, hvis du vil undgå kræft, advarer forskere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Den blev udråbt som det sunde og bæredygtige alternativ. Men du bør måske tænke dig om, før du hælder den op.

For få år siden strømmede danskerne og resten af verden til supermarkedernes plantebaserede hylder.

Havre- og mandelmælk blev hyldet som den grønne redning for både helbred og klima.

Med ord som “fri for laktose” og “lavt fedtindhold” var det svært ikke at lade sig forføre af ideen om, at en mælkefri livsstil automatisk er sundere.

Flere ernæringseksperter advarer dog om, at produkterne måske skjuler en bagside, der kan være langt mere problematisk end først antaget.

Læs også: Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Skjulte stoffer skaber bekymring

Den stigende skepsis handler især om de tilsætningsstoffer, der ofte gemmer sig i indholdslisten.

For at få havre- og mandelmælk til at ligne den cremede konsistens, vi kender fra komælk, bruger producenterne emulgatorer.

Emulgatorer forhindrer, at væsken skiller, men de kan have en uønsket effekt i kroppen.

Forskere i både USA og Europa er begyndt at undersøge, om netop disse stoffer kan være med til at forstyrre tarmfloraen.

Læs også: Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Et studie fra 2022 har man set tegn på, at nogle typer emulgatorer øgede risikoen for brystkræft.

Selvom resultaterne endnu ikke er entydige, vækker de nok uro til, at flere eksperter anbefaler et kritisk blik på, hvor meget forarbejdet plantebaseret mælk vi egentlig hælder i glasset.

Komælk får comeback

Måske er det derfor, flere forbrugere er begyndt at vende tilbage til den klassiske komælk.

Salgstallene for havre- og mandelmælk er begyndt at falde i nogle lande, mens nogle wellness-profiler slår et slag for, at upasteuriseret mælk er det nye sort. Det er dog langt fra uden risici.

Læs også: Hvilken giver flest sundhedsfordele? Matcha eller Grøn Te

Fødevaremyndigheder advarer nemlig mod at drikke rå mælk, fordi den kan indeholde skadelige bakterier.

For dietister handler det derfor ikke om at erstatte den ene yderlighed med den anden, men om at vælge mindst forarbejdede fødevarer og være bevidst om, hvad man putter i kroppen.

Artiklen er baseret på informationer fra Dagens.dk og Daily Mail.

Læs også: Spis dig 10 år yngre med denne kost

Andre Artikler

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...

Hvilken giver flest sundhedsfordele? Matcha eller Grøn Te

Matcha og grøn te stammer begge fra Camellia sinensis-planten, men forskelle i dyrkning og tilberedning giver variation i...

Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig

Du opbevarer dem sikkert helt som du plejer. Måske i æggebakken fra supermarkedet. Måske direkte i køleskabets lille...

Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke

Mange forbinder ikke et glas vin eller en øl med kræft. Men forskning viser, at alkohol kan være skyld i op mod 5% af alle nye kræfttilfælde og kræftrelaterede dødsfald. Denne sammenhæng kommer som en overraskelse for de fleste og understreger behovet for større bevidsthed om alkoholens sundhedsskadelige virkninger.

Drikker du stadig denne type mælk? Ny forskning viser markant øget dødsrisiko

Det virker som et af de mest uskyldige valg, man kan tage i hverdagen: Hvad hælder du i...