Kaffes gavnlige effekter
Kaffe har længe været kendt for sine mange sundhedsmæssige fordele. Tidligere studier har vist, at kaffe kan mindske risikoen for flere kræftformer, herunder lever- og livmoderkræft. Derudover kan et moderat forbrug på tre til fire kopper om dagen reducere risikoen for sygdomme som type 2-diabetes, Parkinsons sygdom og blodpropper. Så udover at være en god start på dagen, har kaffe også potentialet til at være en sundhedsfremmende vane.
Resultaterne af undersøgelsen
Det nye studie er udført af hollandske og britiske forskere og omfatter 1700 patienter med tarmkræft. Resultaterne er opsigtsvækkende: De patienter, der drak mindst fem kopper kaffe om dagen, havde en 32 procent lavere risiko for at få kræftformen igen. Desuden viste kaffedrikkerne generelt en højere overlevelsesrate.
Ellen Kampman, professor i kost og sygdom ved Wageningen University i Holland og ledende forsker på projektet, kalder resultaterne “fascinerende”. Dog påpeger hun, at der indtil videre kun er fundet en statistisk sammenhæng og ikke en direkte årsagssammenhæng. “Vi håber dog, at resultatet er reelt, fordi det ser ud til at være dosisafhængigt – jo mere kaffe, der drikkes, jo større er effekten”, siger hun til The Guardian.
Mere forskning
De nye fund peger på, at jo mere kaffe man drikker, jo større er den gavnlige effekt. Selvom forskerne endnu ikke har fastslået en direkte årsagssammenhæng, tyder det altså på, at en ekstra kop kaffe om dagen ikke bare kan give et energiboost, men også potentielt mindske risikoen for kræft. Dog kræves der mere forskning på området.
Læs også: Drik dette dagligt – og du kan leve længere med kræft, siger nyt studie
Artiklen er baseret på informationer fra TV 2 og The Guardian.
Læs også: Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?