Kan dåsefisk måle sig med frisk fisk?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Frisk fisk er ofte det første, vi tænker på, når det handler om sundhed og kød. Men det kan både være dyrt og tidskrævende at tilberede. Derfor vælger mange dåsefisk som en nem måde at få ugens anbefalede mængde på – men kan det måle sig med den friske variant?

Fiskens næringsstoffer
Fisk er kendt som en af de bedste kilder til omega-3-fedtsyrer, der er afgørende for vores hjertesundhed, syn og endda kan reducere risikoen for visse kræftformer. Omega-3-fedtsyrer, proteiner og vitaminer i fisk er i høj kvalitet og let tilgængelige for kroppen. Derfor opfordrer sundhedseksperter ofte til at spise fisk flere gange om ugen for at opnå disse fordele.

Ulempen ved dåsefisk
En ulempe ved dåsefisk er, at fedtet kan oxidere, hvilket påvirker smagen negativt. Når fedtstofferne i fisken reagerer med ilt, kan de blive harske og skabe en lugt og smag, som mange forbinder med ‘gammel fisk’. Dette er også grunden til, at fiskeolie ofte er kapslet ind. 

Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet understreger dog, at denne oxidation ikke udgør en sundhedsrisiko. “Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af – ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer (…) Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den [sags] skyld frossen fisk”, forklarer han til Videnskab.dk

Hvad er så bedst?
Selvom fisk på dåse mister en smule af sine sunde fedtstoffer, som ændrer karakter under konserveringsprocessen, er det stadig en god kilde til omega-3-fedtsyrer. Ifølge Karsten Olsen er der blot tale om en marginal forringelse i forhold til frisk fisk. Dåsefisk er derfor et sundt alternativ, især når frisk fisk ikke er en mulighed. Konserves er desuden en praktisk måde at opbevare fisk på i længere tid.

Læs også: Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke

Andre Artikler

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...

Drikker du for meget koffein? Se hvor meget der gemmer sig i dine yndlingsdrikke

Kaffe om morgenen, te om eftermiddagen og måske en energidrik i ny og næ? Koffein er en fast...

Mand overlever 100 dage med metalhjerte – nyt håb for hjertesyge

Hjertesygdomme er en af de mest udbredte dødsårsager i verden. Måske kender du nogen, der har ventet i årevis på et donorhjerte, eller måske har du selv oplevet frygten for en alvorlig hjertefejl.

Farlig virus eksploderer i Europa – børn er i størst risiko

Europa står over for den største sundhedskrise i årtier, og sygdommen, der er på fremmarch, er ikke ny – tværtimod.

Madvarer, der næsten aldrig bliver for gamle – har du dem i dit køkken?

Der er nogle fødevarer, som kan holde sig friske i årevis – ja, endda årtier – hvis de...