Kan dåsefisk måle sig med frisk fisk?

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Frisk fisk er ofte det første, vi tænker på, når det handler om sundhed og kød. Men det kan både være dyrt og tidskrævende at tilberede. Derfor vælger mange dåsefisk som en nem måde at få ugens anbefalede mængde på – men kan det måle sig med den friske variant?

Fiskens næringsstoffer
Fisk er kendt som en af de bedste kilder til omega-3-fedtsyrer, der er afgørende for vores hjertesundhed, syn og endda kan reducere risikoen for visse kræftformer. Omega-3-fedtsyrer, proteiner og vitaminer i fisk er i høj kvalitet og let tilgængelige for kroppen. Derfor opfordrer sundhedseksperter ofte til at spise fisk flere gange om ugen for at opnå disse fordele.

Ulempen ved dåsefisk
En ulempe ved dåsefisk er, at fedtet kan oxidere, hvilket påvirker smagen negativt. Når fedtstofferne i fisken reagerer med ilt, kan de blive harske og skabe en lugt og smag, som mange forbinder med ‘gammel fisk’. Dette er også grunden til, at fiskeolie ofte er kapslet ind. 

Karsten Olsen fra Det Biovidenskabelige Fakultet, LIFE, på Københavns Universitet understreger dog, at denne oxidation ikke udgør en sundhedsrisiko. “Man kender lugten fra en lidt gammel fisk, som har en umiskendelig luft af – ja, fisk, netop fordi fedtstofferne oxiderer (…) Men det er altså ikke et problem at spise fisk på dåse eller for den [sags] skyld frossen fisk”, forklarer han til Videnskab.dk

Hvad er så bedst?
Selvom fisk på dåse mister en smule af sine sunde fedtstoffer, som ændrer karakter under konserveringsprocessen, er det stadig en god kilde til omega-3-fedtsyrer. Ifølge Karsten Olsen er der blot tale om en marginal forringelse i forhold til frisk fisk. Dåsefisk er derfor et sundt alternativ, især når frisk fisk ikke er en mulighed. Konserves er desuden en praktisk måde at opbevare fisk på i længere tid.

Læs også: Vil du gøre noget godt for din tarm i efteråret? Ernæringseksperterne har svaret

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk.

Læs også: Guacamole uden avocado: Ungarns miljøvenlige twist smager næsten som den originale

Andre Artikler

Vil du gøre noget godt for din tarm i efteråret? Ernæringseksperterne har svaret

Når temperaturen falder, stiger lysten til varm og nærende mad, og her er suppe et genialt valg.Ifølge...

Guacamole uden avocado: Ungarns miljøvenlige twist smager næsten som den originale

Avocado er længe blevet hyldet som en sund og eksotisk luksus, men møder nu modstand. Ungarn har derfor fundet et alternativ.

Mange indtager denne drik imod sygdom – men virker den?

Nogle sværger til denne drik i de kolde vintermåneder for at undgå sygdom, men spørgsmålet er, om den faktisk virker.

Ny forskning: Al form for nikotin kan øge din risiko for diabetes

Ny forskning præsenteret på European Association for the Study of Diabetes (EASD)  afslører, at både cigaretter, e-cigaretter og...

Vil du gøre noget godt for din tarm i efteråret? Ernæringseksperterne har svaret

Når temperaturen falder, stiger lysten til varm og nærende mad, og her er suppe et genialt valg.Ifølge...

Guacamole uden avocado: Ungarns miljøvenlige twist smager næsten som den originale

Avocado er længe blevet hyldet som en sund og eksotisk luksus, men møder nu modstand. Ungarn har derfor fundet et alternativ.

Mange indtager denne drik imod sygdom – men virker den?

Nogle sværger til denne drik i de kolde vintermåneder for at undgå sygdom, men spørgsmålet er, om den faktisk virker.