Kost med polyfenoler forbindes med lavere risiko for hjertesygdomme

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning peger på, at almindelige fødevarer kan spille en rolle for hjertesundheden.

Hjertesygdomme er blandt de mest udbredte sygdomme i verden. Kost, motion og rygning har længe været kendt som vigtige faktorer.

Et nyt studie sætter nu fokus på nogle plantebaserede stoffer, som mange allerede får gennem hverdagskosten.

Kendte fødevarer i fokus

Polyfenoler er naturlige stoffer, der findes i blandt andet bær, kaffe, kakao, nødder og olivenolie.

De indgår også i kostformer som middelhavskosten, som tidligere er blevet sat i forbindelse med bedre hjertesundhed.

Læs også: 47-årig mand døde efter at have spist en burger

Ifølge Medical News Today mener forskere, at polyfenoler kan være en del af forklaringen på disse sammenhænge.

Ana Rodriguez-Mateos, professor ved King’s College London, forklarer, at kosten er en af de faktorer, mennesker lettest kan ændre for at mindske risikoen for hjertesygdom.

Et studie over mange år

Ifølge forskerne, der har offentliggjort studiet i BMC Medicine, blev mere end 3.100 voksne fulgt i over ti år.

Deltagerne rapporterede deres kostvaner, og en mindre gruppe fik også målt indholdet af polyfenoler i urinprøver.

Læs også: Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Resultaterne viste, at personer med højere niveauer af polyfenoler i kroppen ofte havde lavere beregnet risiko for hjerte-kar-sygdomme samt højere niveau af det såkaldte gode kolesterol.

Betydning i praksis

Risikoen for hjertesygdom steg langsommere hos dem, der spiste flest polyfenolrige fødevarer.

Eksterne eksperter peger på, at polyfenoler har antiinflammatoriske og antioxidative egenskaber.

Fødevarer som bær, kaffe og nødder er allerede en del af mange menneskers kost.

Læs også: Dropper du æggeblommen? Det kan koste dig vigtige næringsstoffer

Studiet tyder på, at disse små og stabile valg i hverdagen kan have betydning for hjertet på lang sigt.

Kilder: Medical News Today og BMC Medicine.

Læs også: Disse fem almindelige madvarer kan påvirke din kropslugt

Andre Artikler

47-årig mand døde efter at have spist en burger

En sjælden allergi kan udløse alvorlige reaktioner flere timer efter et måltid. Et nyt studie viser, hvorfor det kan få fatale konsekvenser.

Ny malaria-vaccine viser markant beskyttelse i forsøg

Et nyt klinisk studie peger på, at en anderledes malaria-vaccine kan give både bedre beskyttelse og mindre smittespredning.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.

34-årig mor døjede med almindelige hverdagsgener – det viste sig at være kræft

En 34-årig mor troede, hendes smerter skyldtes hverdagen – indtil en scanning afslørede kræften bag symptomerne.

47-årig mand døde efter at have spist en burger

En sjælden allergi kan udløse alvorlige reaktioner flere timer efter et måltid. Et nyt studie viser, hvorfor det kan få fatale konsekvenser.

Ny malaria-vaccine viser markant beskyttelse i forsøg

Et nyt klinisk studie peger på, at en anderledes malaria-vaccine kan give både bedre beskyttelse og mindre smittespredning.

Fed ost og fløde forbindes med lavere risiko for demens

Mange har lært, at fedtrige mejeriprodukter bør begrænses, men nyere forskning peger på, at billedet kan være mere nuanceret, når det handler om at passe på sig selv og risikoen for demens.