Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden mere end andre tilberedningsmetoder.
Forskningen viser dog, at mikrobølgeopvarmning ikke nødvendigvis gør maden mindre næringsrig.
Mikrobølgens oprindelse

Teknologien bag mikrobølger blev oprindeligt brugt til radar, men allerede i 1947 blev den tilpasset til at opvarme mad.
I løbet af 1960’erne blev apparaterne små og billige nok til at indtage hjemmekøkkener verden over.
Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner
De første videnskabelige spørgsmål

Da mikrobølgeovnen blev udbredt, begyndte forskere i 1970’erne at undersøge, hvordan denne form for elektromagnetisk stråling påvirkede fødevarer og deres næringsindhold.
Forskningens konklusion

En gennemgang fra 2009 publiceret i Food Science and Nutrition viste, at der ikke findes nogen væsentlige ernæringsmæssige forskelle mellem mad tilberedt i mikrobølgeovn og ved traditionelle metoder.
Mikrobølger ændrer altså maden, men ikke mere end almindelig kogning eller stegning.
Hvad madlavning gør ved maden

Opvarmning ændrer strukturen af proteiner, så de bliver lettere at fordøje, men kan samtidig ødelægge varmefølsomme vitaminer som C-vitamin og nogle B-vitaminer.
Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer
Broccoli under mikroskopet

Kinesiske forskere foretag en undersøgelse i 2009 publiceret i Journal of Zhejiang University fem tilberedningsmetoder for broccoli.
Mikrobølgning reducerede C-vitaminindholdet med 16 procent, mens kogning fjernede over 30 procent. Dampning bevarede flest næringsstoffer.
Sådan virker mikrobølger

Mikrobølger opvarmer mad ved at få polære molekyler som vand, sukker og fedt til at rotere hurtigt.
Denne bevægelse skaber friktion, som omdannes til varme og spreder sig i maden.
Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler
Ujævn opvarmning

Da mikrobølger ikke trænger helt igennem faste fødevarer, bliver varmen ofte ujævnt fordelt. Derfor skal maden omrøres for at sikre jævn temperatur.
Kortere tid og mindre vand

Forskere anbefaler kortere tilberedningstid og mindre vand, når du bruger mikrobølgeovn.
Jo mere vand og varme, jo flere næringsstoffer forsvinder i kogevandet, og det gælder også ved almindelig madlavning.
Pas på plast

“Microwave-safe” betyder kun, at plastbeholderen ikke smelter, men ikke at den er sundhedsmæssigt ufarlig.
Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis
En undersøgelse fra 2023 foretaget af University of Nebraska-Lincoln viste, at nogle plastbeholdere frigiver milliarder af mikro- og nanoplastpartikler ved opvarmning. Brug hellere glas eller keramik.
Risikoen for acrylamid

Der forskes stadig i, om mikrobølger øger dannelsen af acrylamid, som er et stof, der kan dannes i stivelsesholdige fødevarer som kartofler og mistænkes for at være kræftfremkaldende.
Ifølge BBC kan man reducere risikoen ved at koge eller udbløde kartofler, inden de mikrobølges.
Mikrobølgen som køkkenredskab

Om mikrobølgeovnen er sund eller ej afhænger af maden, tilberedningstiden og typen af næringsstoffer.
Læs også: Ekstra jomfruolivenolie topper listen over sunde fedtstoffer – her er hvorfor
Den kan være praktisk og effektiv, men bør ikke være den eneste metode, man anvender i køkkenet.
Kilde: Popular Science, Food Science and Nutrition, Journal of Zhejiang University, University of Nebraska-Lincoln og BBC.