Alle, der har snittet løg, kender følelsen af sviende øjne og ufrivillige tårer.
Årsagen er et kemisk stof ved navn propanethial-S-oxid, som frigives, når løgets celler beskadiges.
Når stoffet rammer nerverne i hornhinden, reagerer kroppen med tåre for at beskytte øjnene.
Men en gruppe forskere fra Cornell University ønskede at finde ud af, hvordan dette stof og andre partikler faktisk bevæger sig fra løget til vores øjne.
Læs også: Derfor bør du undgå at spise avocado, når du tager disse lægemidler
For at undersøge det udviklede de en lille guillotine, som kunne skære løg med præcis kontrol over både hastighed og tryk.
Sådan undgår du tårer
Ved hjælp af højhastighedskameraer filmede forskerne, hvordan saften blev slynget ud i luften, når løget blev skåret.
Det viste sig, at selve sprøjtet fra løget opstår, når knivbladet først presser skallen nedad, hvilket øger trykket inde i løget.
Når overfladen brister, frigives trykket pludseligt, og små væskedråber slynges ud med hastigheder på op til 40 meter i sekundet.
Læs også: Denne eftermiddagsvane kan sænke dit kolesteroltal markant
De skarpe knive viste sig at være langt mindre problematiske.
En sløv kniv presser løget mere sammen, hvilket danner et større indre tryk og dermed kaster flere dråber længere væk.
Tilsvarende skabte hurtige, kraftige snit flere og hurtigere dråber end rolige, kontrollerede bevægelser.
Forskerne konkluderer, at den bedste måde at undgå både tårer og sprøjt på er at bruge en skarp kniv og skære langsomt.
Læs også: Spis dig til et bedre immunforsvar dette efterår: De bedste kilder til D-vitamin
Tårer er ikke det største problem
Studiets konklusion rækker dog udover det almindelige køkkenproblem med sviende øjne.
Ifølge forskerne kan de små dråber, der slynges ud under skæring af grøntsager, også være bærere af bakterier eller virus, hvis overfladen på grøntsagen er forurenet.
Det betyder, at sprøjtet fra en løgskæring i værste fald kan bidrage til spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, ikke kun i private køkkener, men også i storkøkkener og restauranter.
At holde kniven skarp og arbejdsoverflader rene kan derfor være vigtigere, end mange forestiller sig.
Læs også: Forebyg knogleskørhed og beskyt dine knogle med denne kost
Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.
Læs også: Skal du tage D-vitamin om morgenen eller om aftenen?