Ny forskning: Sådan skærer du løg uden at fælde en eneste tåre

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

En ny amerikansk undersøgelse afslører, hvorfor vi græder, når vi skærer løg og hvordan vi kan undgå det.

Alle, der har snittet løg, kender følelsen af sviende øjne og ufrivillige tårer.

Årsagen er et kemisk stof ved navn propanethial-S-oxid, som frigives, når løgets celler beskadiges.

Når stoffet rammer nerverne i hornhinden, reagerer kroppen med tåre for at beskytte øjnene.

Men en gruppe forskere fra Cornell University ønskede at finde ud af, hvordan dette stof og andre partikler faktisk bevæger sig fra løget til vores øjne.

Læs også: Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

For at undersøge det udviklede de en lille guillotine, som kunne skære løg med præcis kontrol over både hastighed og tryk.

Sådan undgår du tårer

Ved hjælp af højhastighedskameraer filmede forskerne, hvordan saften blev slynget ud i luften, når løget blev skåret.

Det viste sig, at selve sprøjtet fra løget opstår, når knivbladet først presser skallen nedad, hvilket øger trykket inde i løget.

Når overfladen brister, frigives trykket pludseligt, og små væskedråber slynges ud med hastigheder på op til 40 meter i sekundet.

Læs også: Derfor bør du spise flere græskarkerner

De skarpe knive viste sig at være langt mindre problematiske.

En sløv kniv presser løget mere sammen, hvilket danner et større indre tryk og dermed kaster flere dråber længere væk.

Tilsvarende skabte hurtige, kraftige snit flere og hurtigere dråber end rolige, kontrollerede bevægelser.

Forskerne konkluderer, at den bedste måde at undgå både tårer og sprøjt på er at bruge en skarp kniv og skære langsomt.

Læs også: Spis dig til et sundere blodsukker med efterårets råvarer

Tårer er ikke det største problem

Studiets konklusion rækker dog udover det almindelige køkkenproblem med sviende øjne.

Ifølge forskerne kan de små dråber, der slynges ud under skæring af grøntsager, også være bærere af bakterier eller virus, hvis overfladen på grøntsagen er forurenet.

Det betyder, at sprøjtet fra en løgskæring i værste fald kan bidrage til spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, ikke kun i private køkkener, men også i storkøkkener og restauranter.

At holde kniven skarp og arbejdsoverflader rene kan derfor være vigtigere, end mange forestiller sig.

Læs også: 13-årig dreng død efter at have spist rå kopnudler

Artiklen er baseret på informationer fra Forskning.no.

Læs også: Disse 4 madvarer bliver i din krop i dagevis

Andre Artikler

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...

Sådan forandrer din krop sig, når du bliver ældre

Det forbindes ofte med gråt hår, rynker og ømme led at blive ældre. Men selvom det er uundgåeligt,...

Forskere finder cellernes naturlige oprydningssystem, der kan bremse aldring

Forskere har opdaget, at vores celler rummer et overset selvrensende system, som kan bremse eller endda vende aldringsprocessen....

Maden mister ikke næringsstoffer i mikrobølgeovnen, viser forskning

Mikrobølgeovne har været en fast del af køkkenet siden 1960’erne, men mange spørger stadig, om de ødelægger maden...

Derfor bør du spise flere græskarkerner

Græskarkerner er ikke kun sprøde og velsmagende, de er også pakket med næring, der kan styrke både krop...