Mens vægttabsmedicin som Wegovy vinder frem i rekordfart blandt danskerne, kæmper en helt anden branche med at finde fodfæste.
Dagligvarehandlen, der normalt er robust overfor konjunkturudsving og forbrugstendenser, står nu overfor en ny type udfordring.
Færre snacks – færre kroner i kassen
I en undersøgelse foretaget af Sundhedsdatastyrelsen er brugen af vægttabsmedicin i Danmark steget med hele 640 procent siden 2021, og over 180.000 danskere anvender i dag primært Wegovy.
Det ændrer ikke blot tal på badevægten. Det ændrer også indkøbsmønstret i supermarkederne.
Læs også: Drop vitaminpillerne: En skefuld kakaopulver gør mere, end du tror
En ny analyse fra De Samvirkende Købmænd dokumenterer et opsigtsvækkende scenarie: De danskere, der tager vægttabsmedicin, skærer mellem 1.800 og 2.600 kroner om året af deres dagligvareforbrug.
Det er ikke kun sodavand og chips, der bliver på hylderne, men også mere generelle fødevarer, som tidligere fyldte indkøbskurven.
Hvis udviklingen fortsætter, og op mod 465.000 danskere ender som faste brugere af medicinen, kan dagligvarehandlen stå til at miste op mod 1,2 milliarder kroner årligt i omsætning.
Det svarer til 0,65 procent af branchens samlede omsætning. Og med udsigt til billigere tabletudgaver af medicinen, kan brugerbasen blive endnu større.
Læs også: Vil du blive 100? Sådan spiser, tænker og lever verdens ældste mennesker
De velhavende ændrer deres vaner
Det er især danskere med højere indkomster, der i øjeblikket bruger vægttabsmedicin, og det er netop denne gruppe, som historisk bruger flest penge i dagligvarebutikkerne.
Når netop deres forbrug falder, bliver konsekvenserne for detailhandlen endnu mere mærkbare.
Ifølge De Samvirkende Købmænd er det nødvendigt at tage udviklingen alvorligt.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Træt, oppustet og uoplagt? Denne skefuld kan ændre alt