Du har sikkert hørt om kalorietælling, lavkulhydratkost og intermittent fasting.
Men nu er det ikke længere hvad du spiser, der stjæler opmærksomheden – det er hvordan og især i hvilken rækkefølge.
På sociale medier går videoerne viralt, og eksperter begynder at nikke anerkendende.
En ny måde at spise på sniger sig ind i hverdagen hos alt fra eliteatleter til travle småbørnsforældre.
Læs også: Er græsk yoghurt eller kefir bedst for fordøjelsen?
Tendensen kaldes for “næringsstofsekvensering”, og den bygger på noget så simpelt som rækkefølgen af det, som du spiser på tallerkenen.
Ideen er, at du starter med fiberrige grøntsager, fortsætter med proteiner og sunde fedtstoffer og afslutter med stivelsesholdige kulhydrater.
Men hvorfor skulle det gøre en forskel?
Mere end bare sund fornuft
Flere studier har dokumenteret, at denne metode kan føre til mindre udsving i blodsukkeret og længerevarende mæthedsfornemmelse.
Læs også: Skal æg stå på køl? Eksperternes svar vil overraske dig
Det betyder ikke kun færre cravings og mindre behov for mellemmåltider – det kan også gavne personer med diabetes og lavt blodsukker efter måltider.
Derudover viser forskning, at ældre voksne, som spiser grøntsager først, bevarer bedre funktionsevne i hverdagen.
Og helt almindelige mennesker rapporterer færre “mad-komaer” efter måltider og større mentalt overskud.
Så enkelt kan det være
Metoden kræver hverken fancy superfoods eller strikse regler. Det handler i bund og grund bare om at bytte rundt på det, som du allerede spiser.
Læs også: Få endnu mere omega-3 med disse alternativer til laks
En salat før pastaen. En håndfuld grøntsagsstænger før frikadellen. Et glas vand før du går i gang.
Det lyder måske som små ændringer, men de kan gøre en mærkbar forskel – ikke kun for dit helbred, men også for dit energiniveau og fokus.
Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.
Læs også: Forskere afslører: Derfor virker dine tømmermænds-tricks ikke