Sådan booster du din tarmflora med en simpel kostændring

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Denne simple ændring på din tallerken kan være nøglen til en sund tarm – uden at du behøver droppe kød.

Ny forskning afslører, at variation i din kost er en af de stærkeste faktorer for en sund tarmflora.

En omfattende undersøgelse, offentliggjort i Nature Microbiology, viser, at jo flere plantebaserede fødevarer du spiser, desto flere gavnlige bakterier trives i din tarm – uanset om du er veganer, vegetar eller kødspiser.

De gavner din tarmflora

Forskere undersøgte mere end 21.000 menneskers kostvaner i USA, Storbritannien og Italien.

Ved hjælp af DNA-analyse af deres afføringsprøver fandt de en tydelig sammenhæng.

Læs også: Denne madvare kan forbedre din søvn på under ét døgn

En kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn gav en større forekomst af “gode” tarmbakterier, som kan sænke blodtryk og kolesterol samt reducere inflammation.

Veganere havde flest af disse gavnlige bakterier, mens personer, der spiste rødt kød jævnligt, havde en højere andel af bakterier forbundet med tarmbetændelse og endda tyktarmskræft.

Men selv kødspisere, der samtidig spiste mange planter, havde en sund tarmflora, hvilket tyder på, at de sunde bakterier fra planter kan modvirke nogle af de negative effekter fra kød.

Derfor er variation nøglen

Tænk på din tarmflora som en have – forskellige bakterier trives på forskellige næringsstoffer.

Læs også: Arla trækker populært produkt tilbage efter ulækkert fund

Hvis du kun spiser den samme type grøntsager hver dag, fodrer du kun en lille del af dine gavnlige mikrober.

En varieret kost med forskellige frugter, grøntsager, nødder og fuldkorn giver dine tarmbakterier de bedste betingelser for at blomstre.

Sådan spiser du dig til en sundere tarm

For at styrke din tarmflora behøver du ikke droppe kød, men fokuser på variation:

  • Spis mindst 30 forskellige plantebaserede fødevarer om ugen
  • Skift mellem forskellige grøntsager, frugter og kornprodukter
  • Begræns indtaget af rødt og forarbejdet kød
  • Tilføj fermenterede fødevarer som yoghurt og surkål for ekstra probiotika

Artiklen er baseret på informationer fra National Geographic.

Læs også: Glem appelsiner! Disse 7 grøntsager booster dit immunforsvar endnu bedre

Læs også: 43 % lavere risiko for hjertesygdom? Svaret ligger i dit køleskab

Andre Artikler

Gammelt lægemiddel får nyt liv som våben mod hjernekræft

Forskere har gjort en opsigtsvækkende opdagelse: Et protein, der ellers forbindes med Alzheimers, spiller en afgørende rolle i...

Ekspert advarer: Denne sovestilling kan skade dit hjerte og din fordøjelse

Den måde du ligger på om natten, kan have større betydning for dit hjerte og din fordøjelse, end du tror.

Denne madvare kan forbedre din søvn på under ét døgn

Mange af os drømmer om at vågne udhvilede og friske – men for mange føles god søvn som...

Prøv kylling med rabarber – en opskrift du aldrig glemmer!

Er du træt af de samme kedelige kyllingeretter? Prøv denne friske og sunde opskrift på kylling med rabarber, der kombinerer et syrligt twist med saftig kylling.

Gammelt lægemiddel får nyt liv som våben mod hjernekræft

Forskere har gjort en opsigtsvækkende opdagelse: Et protein, der ellers forbindes med Alzheimers, spiller en afgørende rolle i...

Ekspert advarer: Denne sovestilling kan skade dit hjerte og din fordøjelse

Den måde du ligger på om natten, kan have større betydning for dit hjerte og din fordøjelse, end du tror.

Denne madvare kan forbedre din søvn på under ét døgn

Mange af os drømmer om at vågne udhvilede og friske – men for mange føles god søvn som...