Sådan reagerer kroppen, når du spiser marcipan til jul

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Marcipan er fast inventar i den danske juletid. Men hvordan påvirker den egentlig kroppen?

Marcipan har en særlig position i dansk julekultur, hvor den indgår i både konfekt, kager og desserter.

Netop fordi den spises hyppigt i en kort periode, er det relevant at se på, hvordan kroppen reagerer på fødevaren som helhed og ikke kun på smagen.

Ernæringsmæssig balance

Ifølge ernæringsrådgiver Jerk W. Langer består marcipan af en betydelig mængde fedt fra mandler.

Fedtet er primært enkeltumættet, hvilket generelt forbindes med en mere gunstig påvirkning af kolesterolniveauerne.

Læs også: Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

For kroppen betyder det, at fedtstoffet indgår i kredsløbet uden samme belastning som mættet fedt.

Samtidig indeholder marcipan mineralet magnesium, som spiller en rolle i reguleringen af blodtryk.

Mæthed og tarmfunktion

Udover fedt bidrager marcipan også med kostfibre og proteiner.

Ifølge Jerk W. Langer har disse næringsstoffer betydning for mæthedsfornemmelsen, hvilket kan være relevant i en periode, hvor måltiderne ofte er tunge og energitætte.

Læs også: Multivitamin kan spille en stille rolle for blodtrykket hos ældre

Kostfibrene kan understøtte tarmens bevægelser, hvilket er relevant i juletiden, hvor mange oplever fordøjelsesproblemer.

Den skjulte udfordring

Ifølge Jerk W. Langer består omkring en fjerdedel af marcipan af sukker, som hurtigt optages i kroppen.

Det kan få blodsukkeret til at stige, hvorefter kroppen må reagere for at genskabe stabilitet.

Fysisk aktivitet kan ifølge Jerk W. Langer være en faktor, der kan hjælpe kroppen med at håndtere denne belastning mere effektivt.

Læs også: Nyt studie: Unge spiser flere kalorier efter en periode med ultraforarbejdet kost

Kilder: Ude og hjemme.

Læs også: Nyt studie undersøger, om kosttilskud kan lindre senfølger efter covid-19

Andre Artikler

Fra næste år må danskere tage medicin med hjem fra hele verden

Fra 1. januar 2026 bliver det som udgangspunkt lovligt for privatpersoner at indføre medicin til eget brug fra hele verden, dog med klare undtagelser.

Flere danskere er syge, og akutmodtagelser mærker øget pres

En bølge af luftvejsinfektioner betyder, at mange danskere er syge i øjeblikket, og enkelte hospitaler oplever øget pres.

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.

Får du hvide fingre i kulden? Raynauds syndrom kan være årsagen

For mange begynder det som en forbigående reaktion, der ikke umiddelbart giver anledning til bekymring, men på sigt kan det være generende.

Fra næste år må danskere tage medicin med hjem fra hele verden

Fra 1. januar 2026 bliver det som udgangspunkt lovligt for privatpersoner at indføre medicin til eget brug fra hele verden, dog med klare undtagelser.

Flere danskere er syge, og akutmodtagelser mærker øget pres

En bølge af luftvejsinfektioner betyder, at mange danskere er syge i øjeblikket, og enkelte hospitaler oplever øget pres.

Spiser du ost? Det kan beskytte dig imod demens, viser nyt studie

En japansk undersøgelse har påvist, at indtagelse af ost kan påvirke risikoen for at udvikle demens. Sammenhængen er dog kompleks og langt fra entydig.