Sådan tilbereder du dine grøntsager for at få mest muligt ud af dem

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vidste du, at det faktisk kan have stor betydning for dit helbred, hvordan du vælger at tilberede dine grøntsager?

Nogle bevarer flest vitaminer rå, mens andre bliver sundere, når de får lidt varme.

Her får du en oversigt med eksperternes bedste tips til, hvordan du får mest muligt ud af dine grøntsager.

Rå grøntsager er næringsbomber

Foto Shutterstockcom

Rå grøntsager indeholder ofte den højeste mængde af antioxidanter, B-vitaminer og vitamin C, som kan gå tabt ved varmebehandling.

Læs også: Halveret risiko for nyt hjerteanfald med målrettet D3-vitamintilskud

Salat

Foto Shutterstockcom

Salat mister hurtigt sine næringsstoffer, når det bliver opvarmet, så det er bedst at spise det rå i salater eller som sprødt tilbehør.

Agurker med skræl

Foto Shutterstockcom

Agurker er mest næringsrige, når de spises med skræl. Her findes både fiber og polyfenoler, som styrker fordøjelsen.

Peberfrugter

Foto Shutterstockcom

Peberfrugter er blandt de grøntsager, der indeholder mest vitamin C, og de er bedst at spise rå for at bevare dette vitamin.

Løg og hvidløg

Foto Shutterstockcom

Løg og hvidløg er fulde af antiinflammatoriske stoffer som allicin og quercetin, men høj varme kan nedbryde dem. Let tilberedning er bedst.

Læs også: Forskellen mellem kokosolie og olivenolie – og hvilken du bør vælge

Broccoli

Foto Shutterstockcom

Hvis du hakker broccoli, før du damper eller lynsteger den, frigøres mere af antioxidanten sulforaphane, som modvirker inflammation.

Gulerødder

Foto Shutterstockcom

Gulerødder bevarer flest næringsstoffer ved kort dampning eller i mikroovn. For lang stegning eller kogning ødelægger vitaminerne.

Svampe

Foto Shutterstockcom

Svampe mister ikke mange næringsstoffer ved let tilberedning og kan nydes både rå og let stegte.

Spinat

Foto Shutterstockcom

Rå spinat indeholder oxalater, som binder mineraler og hæmmer optagelsen. Ved opvarmning reduceres oxalaterne, så kroppen lettere kan optage calcium og jern.

Læs også: Dette sker i din krop, når du kombinerer avocado og æg

Tomater

Foto Shutterstockcom

Når tomater opvarmes, stiger mængden af antioxidanten lycopen, som er kendt for at beskytte cellerne mod skader.

Kartofler

Foto Shutterstockcom

Kartoffelskrællen rummer fibre og antioxidanter, som er med til at holde blodsukkeret mere stabilt. Undgå dog at spise kartofler rå, da de er svære at fordøje.

Variation er nøglen til sundhed

Foto Shutterstockcom

Eksperterne understreger, at der ikke findes én rigtig måde at tilberede grøntsager på. Det vigtigste er variation, så du får glæde af alle typer næringsstoffer.

Artiklen er baseret på informationer fra Real Simple.

Læs også: Forskning: Antidepressiva ændrer tarmens bakterier

Læs også: Disse typer medicin bør du ikke tage sammen med alkohol

Andre Artikler

Disse sunde vaner kan forhindre op til 45 % af demenstilfælde

Ny forskning fra The Lancet Commission on Dementia Prevention, Intervention and Care viser, at op til 45 %...

Halveret risiko for nyt hjerteanfald med målrettet D3-vitamintilskud

En ny undersøgelse fra Intermountain Health viser, at justering af D3-vitamin efter et hjerteanfald kan halvere risikoen for...

Forskellen mellem kokosolie og olivenolie – og hvilken du bør vælge

Selvom både kokosolie og olivenolie har fået ry for at være sunde, viser forskningen, at der er tydelige...

Dette sker i din krop, når du kombinerer avocado og æg

Det er ikke kun en lækker kombination at starte dagen med avocado og æg, men også en sund...

Disse sunde vaner kan forhindre op til 45 % af demenstilfælde

Ny forskning fra The Lancet Commission on Dementia Prevention, Intervention and Care viser, at op til 45 %...

Halveret risiko for nyt hjerteanfald med målrettet D3-vitamintilskud

En ny undersøgelse fra Intermountain Health viser, at justering af D3-vitamin efter et hjerteanfald kan halvere risikoen for...

Forskellen mellem kokosolie og olivenolie – og hvilken du bør vælge

Selvom både kokosolie og olivenolie har fået ry for at være sunde, viser forskningen, at der er tydelige...