Spar penge og undgå madspild: Sådan holder du frugt og grønt friskt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vil du undgå, at dine friske varer hurtigt bliver slatne eller rådner? Med få simple tricks kan du forlænge holdbarheden og mindske madspild.

Her får du en række videnskabeligt underbyggede råd, der kan gøre en stor forskel i dit køkken.

Hold tomater og agurker adskilt

Foto Shutterstockcom

Tomater udsender ethylengas, som får agurker og andre følsomme grøntsager til at modne hurtigere og dermed gå til spilde.

Derfor bør du altid opbevare tomater og agurker hver for sig.

Læs også: Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

Vask dine salatblade

Foto Shutterstockcom

Spinat og salattyper som romaine og rødbladet salat holder sig friske længere, hvis de skylles i koldt vand inden køleskabet.

Fjern visne blade, tør grøntsagerne og læg dem i en pose eller beholder med papir fra en køkkenrulle omkring.

Behold voksen på frugt og grønt

Foto Shutterstockcom

Mange frugter og grøntsager har et naturligt eller kunstigt vokslag, som beskytter mod udtørring og stød.

Vask derfor ikke voksen af, før du er klar til at spise. Det gælder bl.a. æbler, citroner, agurker og auberginer.

Læs også: Forskere er enige: Blåbær er det bedste valg for din hjerne

Trim gulerødderne

Foto Shutterstockcom

De grønne toppe ser dekorative ud, men de suger næring fra selve guleroden. Skær toppene af, inden du lægger gulerødderne på køl, så holder de sig sprøde i ugevis.

Køl bananerne ned

Foto Shutterstockcom

Varme og fugt får bananer til at brune hurtigere. Når de er perfekt modne, kan du lægge dem i køleskabet for at forlænge holdbarheden.

Skallen bliver mørkere, men indholdet forbliver lækkert.

Frys din ingefær

Foto Shutterstockcom

Hvis du sjældent når at bruge frisk ingefær, kan du fryse den ned. Hak eller riv den, pak den godt ind, og du har frisk smag til dine retter i mindst tre måneder.

Læs også: Ny forskning: Indtag af nødder kan sænke risikoen for hjertesygdom

Lad løgene ånde

Foto Shutterstockcom

Løg skal have luft omkring sig for at undgå råd. Opbevar dem i et net eller lav din egen løsning med et par gamle nylonstrømper. S

kårne løg kan du opbevare et par dage i køleskabet.

Køl dine bær ned

Foto Shutterstockcom

Jordbær, hindbær, blåbær og brombær holder sig bedst på køl. De bør opbevares tørt og vaskes lige inden servering for at undgå, at de bliver bløde eller mugner.

Pak bladselleri ind i sølvpapir

Foto Shutterstockcom

Selleri mister hurtigt sprødheden, men hvis du pakker stænglerne stramt ind i sølvpapir og lægger dem i grøntsagsskuffen, kan de holde sig friske i flere uger.

Læs også: Ny stor undersøgelse: Nødder kan beskytte mod hjerte-kar-sygdomme

Opbevar citroner i poser

Foto Shutterstockcom

Lad ikke citroner og lime ligge frit fremme. Læg dem i en lufttæt plastikpose i køleskabet, så de holder sig saftige i op til en måned.

Stil krydderurter som blomster

Foto Shutterstockcom

Bløde krydderurter som persille, mynte og koriander holder sig friske, hvis de sættes i et glas med vand i køleskabet.

Basilikum foretrækker dog stuetemperatur. Alternativt kan du opbevare urter i en plastikpose pustet op med lidt luft.

Giv svampene luft

Foto Shutterstockcom

Champignoner og andre svampe trives bedst i en papirspose, da plast holder på fugten og fremmer forrådnelse. På køl kan de holde sig gode i op til en uge.

Læs også: Sorte ris kan være nøglen til sundere plantebaserede måltider

Husk at rengøre køleskabet

Foto Shutterstockcom

Et rent køleskab er nøglen til længere holdbarhed.

Bakterier og mug kan forkorte levetiden på dine madvarer, så giv indersiden en grundig rengøring jævnligt og sørg for, at luften kan cirkulere frit.

Artiklen er baseret på informationer fra WebMD.

Andre Artikler

Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

De fleste voksne kan opfylde deres magnesiumbehov gennem en varieret kost, hvor bælgfrugter kan være en værdifuld kilde.Her...

Disse træningsformer virker bedst mod depression

Forskere fra University of Queensland har analyseret 218 studier med over 15.000 deltagere for at finde ud af,...

Forskere er enige: Blåbær er det bedste valg for din hjerne

Både jordbær og blåbær er rige på antioxidanter og næringsstoffer, der beskytter hjernen og støtter koncentrationen.Men ifølge...

Forskere finder ny metode til at genkalde barndomsminder

Et hold britiske forskere har udviklet en usædvanlig teknik, der kan hjælpe mennesker med at huske glemte øjeblikke...

Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

De fleste voksne kan opfylde deres magnesiumbehov gennem en varieret kost, hvor bælgfrugter kan være en værdifuld kilde.Her...

Disse træningsformer virker bedst mod depression

Forskere fra University of Queensland har analyseret 218 studier med over 15.000 deltagere for at finde ud af,...

Forskere er enige: Blåbær er det bedste valg for din hjerne

Både jordbær og blåbær er rige på antioxidanter og næringsstoffer, der beskytter hjernen og støtter koncentrationen.Men ifølge...