Spiser du dette dagligt? Så stiger din risiko for lungekræft med 41 procent

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Ny forskning peger på en uventet synder i køkkenet, som millioner af mennesker spiser hver dag, som kan øge din risiko for lungekræft med 41 procent.

Det er noget, som du sandsynligvis har i køkkenskabet lige nu. Det er billigt, det smager godt, og det kræver minimal tilberedning. Millioner af mennesker spiser det dagligt uden at blinke.

Alligevel viser en ny omfattende undersøgelse, at netop denne type fødevare kan være forbundet med en markant øget risiko for en af de mest dødelige kræftformer.

Over 100.000 voksne amerikanere deltog i undersøgelsen, som blev publiceret i tidsskriftet Thorax.

Deltagerne blev fulgt i mere end 12 år og svarede løbende på spørgsmål om deres kost, helbred og livsstil. Og resultaterne var opsigtsvækkende.

Læs også: Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

En skjult trussel i indkøbskurven

Forskerne delte deltagerne op i fire grupper efter, hvor meget de indtog af en bestemt type fødevarer.

Blandt dem, der spiste mest, var risikoen for at få lungekræft hele 41 procent højere sammenlignet med dem, der spiste mindst.

Det gjaldt både de mere almindelige ikke-småcellede lungekræftformer og de mere aggressive småcellede typer.

Interessant nok var resultaterne ensartede for både mænd og kvinder, uanset alder.

Læs også: Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Det, du spiser, uden at tænke over det

Det, forskerne fandt en bekymrende sammenhæng med, var ultraforarbejdede fødevarer.

Det er produkter som færdigretter, sodavand, chips, fabriksbagt brød, morgenmadsprodukter, slik og is.

Kort sagt mad, der er blevet kraftigt behandlet og tilsat smagsstoffer, farver og tilsætningsstoffer for at gøre det mere attraktivt og holdbart.

Ifølge undersøgelsen spiste deltagerne i gennemsnit 2,8 portioner om dagen, men dem i den højeste gruppe nåede helt op på 6 portioner.

Læs også: Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

Samtidig havde disse personer typisk et lavere indtag af frugt, grønt og fuldkorn.

Selvom studiet ikke kan bevise en direkte årsagssammenhæng, giver det anledning til at kigge på vores madvaner.

Artiklen er baseret på informationer fra Medical News Today.

Læs også: Forskere er enige: Blåbær er det bedste valg for din hjerne

Andre Artikler

Forskning viser: Daglige gåture kan udsætte alzheimer i op til syv år

Et nyt studie fra hospitalet Mass General Brigham i Boston viser, at daglige gåture kan være et af...

Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Det er en vigtig del af et sundt liv at få antiinflammatoriske fødevarer ind i kosten. Det gælder...

Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Kalkunbacon bliver ofte betragtet som et sundere alternativ til svinebacon, men forskellene er mindre, end mange tror.Kalkunbacon...

Spis dig til nok magnesium med disse sunde bælgfrugter

De fleste voksne kan opfylde deres magnesiumbehov gennem en varieret kost, hvor bælgfrugter kan være en værdifuld kilde.Her...

Forskning viser: Daglige gåture kan udsætte alzheimer i op til syv år

Et nyt studie fra hospitalet Mass General Brigham i Boston viser, at daglige gåture kan være et af...

Spis dig til mindre inflammation med disse smagfulde krydderier

Det er en vigtig del af et sundt liv at få antiinflammatoriske fødevarer ind i kosten. Det gælder...

Forskellen mellem svine- og kalkunbacon er minimal

Kalkunbacon bliver ofte betragtet som et sundere alternativ til svinebacon, men forskellene er mindre, end mange tror.Kalkunbacon...