Undgå at opvarme din mad i plastikbeholdere! Så farligt er det

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Mange af os bruger mikroovnen dagligt, hvor vi opvarmer rester fra dagen før i vores plastikbeholdere. Men burde man begynde at putte maden over på en tallerken i stedet for?

Der er en udbredt bekymring for, om plastmaterialer kan afgive skadelige stoffer, når de udsættes for varme i mikroovnen. En undersøgelse foretaget af en række forskere fra blandt andet Georgetown University Medical Center i USA har peget på, at visse plasttyper kan frigive kemikalier som ftalater, der kan være hormonforstyrrende, når de opvarmes. Disse kemikalier kan potentielt påvirke vores helbred negativt, især når vi gentagne gange opvarmer mad i plastik.

Risikoen ved opvarmning i plastik
Det er ikke alle plastmaterialer, der er beregnet til brug i mikroovnen. Nogle typer plastik indeholder stoffer, som kan blive frigivet ved høje temperaturer, og disse stoffer kan ende i maden, vi spiser. De kan også dryppe fra kondens ned i maden, hvis eksempelvis låget er i plast, fortæller Rolf Halden, professor og direktør ved the Biodesign Center for Environmental Health Engineering på Arizona State University. Forskning har vist, at denne eksponering kan være skadelig, især for børn og gravide, da det kan påvirke hormonerne.

Andre alternativer
Ftalater findes i alt fra legetøj til cremer, men der mangler stadigvæk forskning på området. Eksperter anbefaler dog at bruge mikrobølgesikre beholdere fremstillet af glas eller keramik for at minimere risikoen. Plastik, der mister sin form, bør også kasseres, da det kan lække flere kemikalier.

Artiklen er baseret på informationer fra BBC.

Læs også: Sund påskefrokost: Lækker og let menu til påskebordet

Læs også: Gitte Høj og Sara Maria Franch-Mærkedahl guider dig: Alt du skal vide om De Officielle Kostråd – del 9

Andre Artikler

Rejsediarré – sådan forebygger og behandler du det

Rejsediarré kan hurtigt ødelægge en ellers fantastisk ferie. Det er en udbredt lidelse blandt rejsende, især i tropiske...

Pollenkalender: Hvornår topper de mest udbredte pollentyper?

Pollensæsonen er i gang, og for mange danskere betyder det nys, kløende øjne og en konstant løbende næse....

Sund påskefrokost: Lækker og let menu til påskebordet

Påsken er en tid for hygge og god mad, men det behøver ikke betyde tunge retter fyldt med kalorier.

Ammende kvinder rammes af ukendt lidelse: Fra lykke til depression på sekunder

Mødre efterlyser svar, men sundhedssystemet svigter dem.

Rejsediarré – sådan forebygger og behandler du det

Rejsediarré kan hurtigt ødelægge en ellers fantastisk ferie. Det er en udbredt lidelse blandt rejsende, især i tropiske...

Pollenkalender: Hvornår topper de mest udbredte pollentyper?

Pollensæsonen er i gang, og for mange danskere betyder det nys, kløende øjne og en konstant løbende næse....

Sund påskefrokost: Lækker og let menu til påskebordet

Påsken er en tid for hygge og god mad, men det behøver ikke betyde tunge retter fyldt med kalorier.