Den gode chef spreder gejst om arbejdsopgaver, skaber godt samarbejde, udvikler og motiverer medarbejderne og leder sit team til solide resultater.
I en privat virksomhed vil den slags kunne ses på bundlinjen. Men også på offentlige arbejdspladser kan en leders kvalitet måles.
Den kan blandt andet aflæses i medarbejderens produktivitet og sygefravær – faktisk kan der være helt op til 15 % forskel i sygefravær mellem enheder med gode versus dårlige chefer.
Det viser en ny omfattende analyse udført af professor i økonomi Morten Bennedsen og postdoc Maria Schlier fra Københavns Universitet. Forskningen er støttet af ROCKWOOL Fonden.
Læs også: Bekymrede eksperter: Denne type mælk kan skade din sundhed
Det skriver ROCKWOOL Fonden i en pressemeddelelse.
Sygefravær og løn
I gennemsnit er en fuldtidsansat i det offentlige meldt syg 9,2 dage om året.
Sygefraværet er generelt højere på offentlige arbejdspladser og lønningerne her er mere “låste” end i den private sektor og kan derfor ikke i samme grad anvendes til at belønne dygtige medarbejderne.
Samtidig er talentfordelingen (målt ved IQ) blandt medarbejderne også mere spredt i den offentlige sektor.
Det betyder, at flere medarbejderne i det offentlige har mere brug for tydelig ledelse for bedst muligt at udfylde deres rolle.
Læs også: Eksperter: Disse faktorer påvirker dit barns risiko for allergier
Så meget kan spares på en sygedag mindre
Med data for tusindvis af offentlige arbejdspladser har forskerne derfor undersøgt sammenhængen mellem kvaliteten af de offentlige ledere og deres medarbejderes sygefravær (og dermed produktivitet).
Målet er at kortlægge, hvilke lederegenskaber, der henholdsvis fremmer og modvirker fravær hos de ansatte.
Her dokumenterer forskerne en forskel på knap 9 dage om året mellem den halvdel af offentlige enheder, der har flest sygemeldinger, og dem, der har færrest.
Og det er tal, der kommer med en pris.
Ifølge en undersøgelse fra 2019 kunne den danske stat spare 790 millioner kroner årligt ved at reducere sygefraværet i den offentlige sektor med bare én dag.
Læs også: Disse råd kan helt naturligt reducere dine rynker
Det svarer til lønudgiften til næsten 3.000 folkeskolelærere.
“Alt i alt understreger vores resultater, at fokus på ledelse er afgørende for at fremme en produktiv og engageret arbejdsstyrke i den offentlige sektor”, siger Morten Bennedsen og fortsætter:
“Det er derfor afgørende, at offentlige arbejdspladser er i stand til at tiltrække, uddanne og også udvælge dygtige ledere i de enkelte offentlige enheder”.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Denne sygdom gør bilister utrygge – selvom de må køre