Drop ris: Disse perler er langt sundere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har måske altid troet, at ris er et af de bedste valg som tilbehør til dine måltider, men hvad hvis du kunne skifte ris ud med noget langt sundere?

Perlerne
Perlebyg, perlerug og perlespelt bliver fremstillet ved en speciel bearbejdningsproces, der giver kornene deres karakteristiske udseende og tekstur. Selve betegnelsen ‘perle’ henviser til måden, kornene behandles på. Først fjernes kornets yderste grove skal med en maskine, hvilket reducerer kornets grovhed. Herefter bliver kernen poleret, hvilket giver den glatte, skinnende overflade, der minder om en perle – deraf navnet.

Selvom denne proces betyder, at kornene ikke længere kan betegnes som fuldkorn, fordi de yderste skalddele og kimen fjernes, bevarer perlebyg, perlerug og perlespelt stadig en stor del af deres oprindelige næringsværdi. 

Almindelige hvide ris indeholder kun 0,7 g kostfibre pr. 100 g, hvoraf perlerne har hele 6,7-11,5 g pr. 100 g. Dette betyder, at de mætter bedre og hjælper din fordøjelse. Proteinindholdet ligger desuden på 12 g pr. 100 g, hvilket er højere end i hvide og brune ris, der har et indhold på 8-9,5 g pr. 100g. Derudover indeholder perlerne en lang række vitaminer og mineraler som B-vitamin, fosfor og jern, hvilket gør dem til en komplet ernæringskilde. De er nemme at bruge i køkkenet – og så kan du prøve det i denne lækre opskrift.

Mette Løvboms perlebyg med grøntsager og feta 

Læs også: I Japan laver de omelet på denne måde – og den smager langt bedre end vores

Ingredienser

  • 200 g perlebyg
  • 1 løg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt, skåret i tern
  • 1 squash, skåret i skiver
  • 100 g fetaost, smuldret
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk persille til pynt

Fremgangsmåde

  1. Kog perlebyg i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter, indtil det er mørt, og hæld det derefter fra.
  2. Varm olivenolien op i en pande og sauter løg, rød peber og squash, indtil grøntsagerne er bløde.
  3. Bland perlebyg med de stegte grøntsager og smag til med salt og peber.
  4. Smuldr fetaost over retten og pynt med frisk persille før servering.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Fødevareguiden og bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.

Læs også: Den ideelle ret til Sankt Hans – enklere kan det ikke gøres

Andre Artikler

Du vil aldrig drikke andet end denne sommerdrik igen!

Glem kedelige sodavand og sukkerfyldte smoothies. Denne forfriskende sommerdrik er sund, naturlig og utroligt nem at lave.

Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Hævede ben og fødder er en plage for mange – især i varme måneder eller efter lange dage...

Børn ramt af farlig infektion: Her er symptomerne du skal kende

Et almindeligt udslæt eller en rød tunge kan virke harmløst. Men i sjældne tilfælde kan det være tegn...

Kvinde var tæt på at dø under 13-timers flyvetur efter at have taget udbredt pille

En uventet ferie med veninderne blev til et mareridt i 13 kilometers højde.

Du vil aldrig drikke andet end denne sommerdrik igen!

Glem kedelige sodavand og sukkerfyldte smoothies. Denne forfriskende sommerdrik er sund, naturlig og utroligt nem at lave.

Sådan slipper du af med hævede fødder og ben på 3 dage

Hævede ben og fødder er en plage for mange – især i varme måneder eller efter lange dage...

Børn ramt af farlig infektion: Her er symptomerne du skal kende

Et almindeligt udslæt eller en rød tunge kan virke harmløst. Men i sjældne tilfælde kan det være tegn...