Subscription Plans

Free limited access

Gratis
/ forever
  • Etiam est nibh, lobortis sit
  • Praesent euismod ac
  • Ut mollis pellentesque tortor
  • Nullam eu erat condimentum
  • Donec quis est ac felis
  • Orci varius natoque dolor

Member full access

100
DKK
10
DKK
DKK
0
/ year
  • Etiam est nibh, lobortis sit
  • Praesent euismod ac
  • Ut mollis pellentesque tortor
  • Nullam eu erat condimentum
  • Donec quis est ac felis
  • Orci varius natoque dolor
Yearly pricing
Monthly pricing

Drop ris: Disse perler er langt sundere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har måske altid troet, at ris er et af de bedste valg som tilbehør til dine måltider, men hvad hvis du kunne skifte ris ud med noget langt sundere?

Perlerne
Perlebyg, perlerug og perlespelt bliver fremstillet ved en speciel bearbejdningsproces, der giver kornene deres karakteristiske udseende og tekstur. Selve betegnelsen ‘perle’ henviser til måden, kornene behandles på. Først fjernes kornets yderste grove skal med en maskine, hvilket reducerer kornets grovhed. Herefter bliver kernen poleret, hvilket giver den glatte, skinnende overflade, der minder om en perle – deraf navnet.

Selvom denne proces betyder, at kornene ikke længere kan betegnes som fuldkorn, fordi de yderste skalddele og kimen fjernes, bevarer perlebyg, perlerug og perlespelt stadig en stor del af deres oprindelige næringsværdi. 

Almindelige hvide ris indeholder kun 0,7 g kostfibre pr. 100 g, hvoraf perlerne har hele 6,7-11,5 g pr. 100 g. Dette betyder, at de mætter bedre og hjælper din fordøjelse. Proteinindholdet ligger desuden på 12 g pr. 100 g, hvilket er højere end i hvide og brune ris, der har et indhold på 8-9,5 g pr. 100g. Derudover indeholder perlerne en lang række vitaminer og mineraler som B-vitamin, fosfor og jern, hvilket gør dem til en komplet ernæringskilde. De er nemme at bruge i køkkenet – og så kan du prøve det i denne lækre opskrift.

Mette Løvboms perlebyg med grøntsager og feta 

Læs også: Forårsfrisk aftensmad: Lun quinoasalat med grillede grøntsager og cremet urtedressing

Ingredienser

  • 200 g perlebyg
  • 1 løg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt, skåret i tern
  • 1 squash, skåret i skiver
  • 100 g fetaost, smuldret
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk persille til pynt

Fremgangsmåde

  1. Kog perlebyg i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter, indtil det er mørt, og hæld det derefter fra.
  2. Varm olivenolien op i en pande og sauter løg, rød peber og squash, indtil grøntsagerne er bløde.
  3. Bland perlebyg med de stegte grøntsager og smag til med salt og peber.
  4. Smuldr fetaost over retten og pynt med frisk persille før servering.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Fødevareguiden og bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.

Læs også: Frisk forårssalat med grillede asparges, jordbær og citrusdressing

Andre Artikler

Ny forskning: Duftlys er ikke den største luftforurener i dit hjem

Mange tror, at stearinlys er den største synder, når det kommer til luftforurening i hjemmet. Men et nyt...

Ny forskning: Overraskende diæt kan lindre irritabel tyktarm

Lider du af irritabel tyktarm (IBS), eller kender du nogen, der gør? Ny forskning viser, at en alternativ...

Du gør det hele tiden uden at vide det – og det påvirker dit syn

Det viser sig nu, at din vejrtrækning kan spille en større rolle i, hvordan dine øjne opfatter verden, end forskerne hidtil har troet.

Sover du dårligt? Denne nye trend lover at hjælpe – men eksperter advarer

Nu spreder en ny trend sig på sociale medier, hvor folk forsøger at optimere deres søvn med særlige rutiner og tricks.

Ny forskning: Duftlys er ikke den største luftforurener i dit hjem

Mange tror, at stearinlys er den største synder, når det kommer til luftforurening i hjemmet. Men et nyt...

Ny forskning: Overraskende diæt kan lindre irritabel tyktarm

Lider du af irritabel tyktarm (IBS), eller kender du nogen, der gør? Ny forskning viser, at en alternativ...

Du gør det hele tiden uden at vide det – og det påvirker dit syn

Det viser sig nu, at din vejrtrækning kan spille en større rolle i, hvordan dine øjne opfatter verden, end forskerne hidtil har troet.