Hyldeblomst fra grøftekanten til desserttallerkenen – så nemt er det

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du behøver ikke andet end et par hyldeblomstskærme fra grøftekanten og få basisingredienser for at trylle en let, lækker og sund dessert frem.

Når sommeren folder sig ud i Danmark, blomstrer hylden med sine karakteristiske hvide blomsterskærme, som ikke bare dufter himmelsk. De kan også forvandles til en skøn, sund dessert.

Mange forbinder hyldeblomst med saft, men den aromatiske blomst kan langt mere end det.

Her får du en opskrift på en let og lækker hyldeblomstgelé med yoghurtcreme – en perfekt afslutning på et sommermåltid.

Hyldeblomstgelé med yoghurtcreme

Opskriften er til 4 personer.

Læs også: Spis dig sund med gurkemeje med disse lækre opskrifter

Ingredienser

Til hyldeblomstgeléen:

  • 6-8 hyldeblomstskærme (plukket på dagen)
  • 3 dl vand
  • 1 spsk citronsaft (friskpresset)
  • 2 spsk honning (eller efter smag)
  • 3 blade husblas

Til yoghurtcremen:

  • 2 dl græsk yoghurt (eller skyr for en magrere version)
  • 1 tsk vaniljepulver eller vaniljekorn fra ½ stang
  • 1 spsk flydende honning
  • Friske bær til pynt (fx jordbær, blåbær eller hindbær)
  • Evt. lidt hakkede pistacienødder eller granola til topping

Fremgangsmåde

  1. Skyl hyldeblomstskærmene let og klip de groveste stilke af. Sørg for der ikke er dyr i blomsterne.
  2. Kom dem i en gryde med 3 dl vand og citronsaft.
  3. Varm langsomt op til lige under kogepunktet, sluk for varmen og lad det trække under låg i 30-40 minutter.
  4. Si væsken og kassér blomsterne.
  5. Læg husblas i blød i koldt vand i 5-10 minutter.
  6. Varm den siede hyldeblomstvand op igen (den skal være varm, men ikke kogende) og rør honningen i.
  7. Knug husblassen fri for vand og opløs den i den varme væske.
  8. Fordel geléen i små glas eller skåle og stil dem på køl i mindst 3 timer, gerne længere, til de er stivnet.
  9. Bland græsk yoghurt med vanilje og honning.
  10. Smag til – nogle kan lide det lidt sødere, andre foretrækker den naturlige syrlighed fra yoghurten. Stil cremen på køl indtil servering.
  11. Når geléen er stivnet, fordeles yoghurtcremen forsigtigt ovenpå. Pynt med friske bær og eventuelt lidt hakkede pistacienødder eller granola for en ekstra knasende kontrast.

Tips og variationer

  • Ekstra smag: Tilsæt revet citronskal eller et strejf af frisk mynte til geléen.
  • Som isdessert: Frys yoghurtcremen og server den som is med hyldeblomstgeléen ved siden af.

Læs også: Sprøde æble- og græskarchips - uden friture

Andre Artikler

Disse otte sunde vaner kan beskytte diabetikere mod demens

En ny undersøgelse, som blev præsenteret på American Heart Association’s (AHA) Scientific Sessions 2025 peger på, at personer med...

Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Når halsen gør ondt, er der få ting, der føles mere irriterende. Den mindste slurk vand kan brænde,...

Forskere forklarer de første signaler på muskelsygdommen ALS

De første symptomer på ALS (amyotrofisk lateral sklerose) kan være lette at overse. Sygdommen udvikler sig forskelligt fra...

Disse personer skal passe særligt på at blive smittet med influenza

Selvom influenza oftest er mild, kan den være alvorlig for dem, som har svækket immunforsvar.For de fleste...

Disse otte sunde vaner kan beskytte diabetikere mod demens

En ny undersøgelse, som blev præsenteret på American Heart Association’s (AHA) Scientific Sessions 2025 peger på, at personer med...

Læger anbefaler at undgå disse madvarer ved halsproblemer

Når halsen gør ondt, er der få ting, der føles mere irriterende. Den mindste slurk vand kan brænde,...

Forskere forklarer de første signaler på muskelsygdommen ALS

De første symptomer på ALS (amyotrofisk lateral sklerose) kan være lette at overse. Sygdommen udvikler sig forskelligt fra...