Lækker vegetarisk hummerfri salat til frokostbordet

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Vegetarisk kost er ikke kun for dem, der vil skåne miljøet, men det kan også være vejen til en sundere krop. Denne hummerfri salat er et friskt og farverigt valg, som både er en fryd for øjne og smagsløg.

Fordele ved vegetarisk mad
Vegetarisk mad, som den hummerfri salat, er fyldt med næring og antioxidanter, der gavner helbredet. Med en kost baseret på grøntsager, frugt, bønner og fuldkorn kan man lettere holde vægten og nedsætte risikoen for sygdomme som hjerteproblemer og type 2-diabetes. 

Et studie, foretaget af forskere fra blandt andet University of Florence i Italien, viser, at vegetarer har en 25% lavere risiko for at dø af hjertekarsygdomme og 8% lavere risiko for at dø af kræft. Det skyldes blandt andet, at plantebaserede måltider ofte er naturligt fedtfattige, rige på kostfibre og spækket med vitaminer og mineraler. En sund vegetarisk kost skal dog undgå for meget forarbejdet mad og i stedet fokusere på naturlige og uforarbejdede råvarer.

Hummerfri salat

Ingredienser

Læs også: Frisk Forårssalat med Quinoa, Avocado og Citrondressing

  • 1 dåse palmehjerter (kan erstattes af jackfruit)
  • 1 stilk bladselleri
  • 1 lille æble
  • 1 spsk finthakket rødløg + ekstra til pynt
  • 1 dl plantebaseret mayo (se opskrift nedenfor)
  • 2 spsk tomatpuré
  • 1-2 tsk tangsennep eller dijonsennep
  • Citronsaft
  • Salt, friskkværnet peber
  • 2 spsk klippet dild
  • 2 spsk klippet purløg
  • 2 spsk hakket kørvel
  • Hjertesalatblade
  • 2 spsk caviart

Fremgangsmåde

  1. Riv palmehjerterne i strimler, eller skær dem i små stykker.
  2. Skær bladsellerien i tynde skiver og æblet i bittesmå terninger.
  3. Smag mayoen til med tomatpuré, sennep, citronsaft, salt og peber.
  4. Rør dild, purløg og kørvel i mayoen og vend palmehjerter, bladselleri og æble i.
  5. Anret salaten på hjertesalatblade på skiver af rugbrød.
  6. Pynt med rødløgsringe, krydderurter og caviart.

Plantebaseret mayo

Ingredienser

  • 1 dl sojamælk
  • 1 spsk citronsaft
  • 1½ dl rapsolie
  • ½ tsk salt
  • Smag efter behov: hvidløg, sennep, karry, trøffelolie

Fremgangsmåde

Læs også: Forårsfrisk aftensmad: Lun quinoasalat med grillede grøntsager og cremet urtedressing

  1. Sørg for, at sojamælk og olie har stuetemperatur.
  2. Blend sojamælk og citronsaft i en høj, smal skål i 20-30 sekunder.
  3. Tilsæt olien i en tynd stråle, mens du blender, indtil mayoen tykner.
  4. Smag til med salt og eventuelle andre smagsgivere.

Opbevar mayoen i et lufttæt glas i køleskabet, hvor den kan holde mindst en uge.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, Vegetarisk Forening og Kirsten Skaarups opskrift på hummerfri salat.

Læs også: Sund påskefrokost: Lækker og let menu til påskebordet

Andre Artikler

5 små ændringer, der kan styrke din hjerne for altid

Hjernen elsker vaner og gentagelser, men hvis vi vil holde den skarp, skal vi udfordre den. Ifølge hjerneforsker...

Kan du stå på ét ben? Sådan afslører din balance, hvor godt du ældes

Kan du stå på ét ben i mindst 30 sekunder? Hvis ikke, kan det være et tegn på,...

Frisk Forårssalat med Quinoa, Avocado og Citrondressing

Foråret kalder på friske, lette retter fyldt med smag og næring.

Så meget bør du kunne løfte i skulderpres

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget vægt du burde kunne løfte i et skulderpres? Styrkeniveauer varierer afhængigt...

5 små ændringer, der kan styrke din hjerne for altid

Hjernen elsker vaner og gentagelser, men hvis vi vil holde den skarp, skal vi udfordre den. Ifølge hjerneforsker...

Kan du stå på ét ben? Sådan afslører din balance, hvor godt du ældes

Kan du stå på ét ben i mindst 30 sekunder? Hvis ikke, kan det være et tegn på,...

Frisk Forårssalat med Quinoa, Avocado og Citrondressing

Foråret kalder på friske, lette retter fyldt med smag og næring.