Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kød er en elsket del af mange af danskernes kost, men flere studier viser, at især rødt kød kan øge risikoen for kræft. Derfor er det en god idé at tænke over alternativer til kødbaserede retter. Prøv for eksempel denne smagfulde vegetar bolognese med squashspaghetti.

Risikoen for kræft
Det er særligt kød fra firbenede dyr som okse, kalv, lam og gris, der er forbundet med øget risiko for kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan indtaget af særligt forarbejdet kød fra disse dyr øge risikoen for kræft i tyk- og endetarmen. Der er dog også flere beviser for, at der er en øget risiko for uforarbejdet kød.

Forskningen er ikke helt klar over, præcis hvorfor rødt kød er kræftfremkaldende, men det antages, at hæm-jern, der findes i kødet, samt de stoffer, der dannes ved stegning, røgning og saltning, kan spille en rolle. Jo mørkere stegeskorpen er, jo flere af de kræftfremkaldende stoffer dannes der.

Bemærk, at betegnelsen ‘rødt kød’ ikke refererer til, hvor gennemstegt kødet er. Det dækker derimod over kød fra dyr som okse, kalv, lam og gris.

Vegetar bolognese med squashspaghetti
Her får du en lækker opskrift på en vegetarisk bolognese, der er sundere for dig og mindsker risikoen for kræft.

Læs også: Sund pizzadej med chiafrø – sprød bund klar på ingen tid!

4 personer

Ingredienser

  • 2-3 squash (til squashspaghetti)
  • 300 g champignoner
  • 1 aubergine
  • 2 rødløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 75 g soltørrede tomater i olie
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 100 g kikærter, udblødte og kogte
  • 1 spsk miso
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 tsk tørret timian eller 2 tsk frisk
  • ½ spsk frisk rosmarin eller 1 spsk tørret
  • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber
  • Ekstra jomfruolivenolie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Skyl og skær auberginen i skiver, salt dem og lad dem dryppe af i 15 minutter. Skyl saltet af, tør dem og skær i mindre stykker.
  2. Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt champignon og aubergine, og svits til de tager farve.
  3. Tilsæt hakkede tomater, soltørrede tomater, kikærter, miso og bouillon. Lad det simre i 10-15 minutter under låg. Smag til med krydderurter, salt og peber.
  4. Lav squashspaghetti ved at anvende en spiralizer eller din kartoffelskræller til at lave lange strimler. Svits dem kort i olivenolie, hvis du vil have dem varme, ellers servér dem rå.
  5. Anret squashspaghetti på tallerkener og top med bolognese. Pynt med frisk timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Prøv kylling med rabarber – en opskrift du aldrig glemmer!

Læs også: Prøv en lækker vandmelonssandwich i dag og drop brødet

Andre Artikler

Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise

Vi får konstant at vide, at ultraforarbejdet mad er skadeligt – men betyder det, at vi skal undgå...

Så hurtigt og langt bør du kunne gå – baseret på din alder og dit køn

Gangtempo og udholdenhed falder naturligt med alderen – men hvor meget? Her kan du se, hvordan du burde...

D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Hvornår du tager dine vitaminer, afgør hvor meget kroppen optager.

Hudeksperter afslører: Én simpel ting du har derhjemme kan modvirke rynker

Aldring er uundgåelig, men nu har forskere afsløret, hvad der faktisk får huden til at rynke – og hvordan du kan bremse det.

Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise

Vi får konstant at vide, at ultraforarbejdet mad er skadeligt – men betyder det, at vi skal undgå...

Så hurtigt og langt bør du kunne gå – baseret på din alder og dit køn

Gangtempo og udholdenhed falder naturligt med alderen – men hvor meget? Her kan du se, hvordan du burde...

D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Hvornår du tager dine vitaminer, afgør hvor meget kroppen optager.