Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Kød er en elsket del af mange af danskernes kost, men flere studier viser, at især rødt kød kan øge risikoen for kræft. Derfor er det en god idé at tænke over alternativer til kødbaserede retter. Prøv for eksempel denne smagfulde vegetar bolognese med squashspaghetti.

Risikoen for kræft
Det er særligt kød fra firbenede dyr som okse, kalv, lam og gris, der er forbundet med øget risiko for kræft. Ifølge Kræftens Bekæmpelse kan indtaget af særligt forarbejdet kød fra disse dyr øge risikoen for kræft i tyk- og endetarmen. Der er dog også flere beviser for, at der er en øget risiko for uforarbejdet kød.

Forskningen er ikke helt klar over, præcis hvorfor rødt kød er kræftfremkaldende, men det antages, at hæm-jern, der findes i kødet, samt de stoffer, der dannes ved stegning, røgning og saltning, kan spille en rolle. Jo mørkere stegeskorpen er, jo flere af de kræftfremkaldende stoffer dannes der.

Bemærk, at betegnelsen ‘rødt kød’ ikke refererer til, hvor gennemstegt kødet er. Det dækker derimod over kød fra dyr som okse, kalv, lam og gris.

Vegetar bolognese med squashspaghetti
Her får du en lækker opskrift på en vegetarisk bolognese, der er sundere for dig og mindsker risikoen for kræft.

Læs også: Prøv fetadeller med krydderurter i stedet for frikadeller - du vil ikke fortryde det

4 personer

Ingredienser

  • 2-3 squash (til squashspaghetti)
  • 300 g champignoner
  • 1 aubergine
  • 2 rødløg
  • 2-3 fed hvidløg
  • 75 g soltørrede tomater i olie
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 100 g kikærter, udblødte og kogte
  • 1 spsk miso
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1 tsk tørret timian eller 2 tsk frisk
  • ½ spsk frisk rosmarin eller 1 spsk tørret
  • Uraffineret flagesalt og friskkværnet peber
  • Ekstra jomfruolivenolie til stegning

Fremgangsmåde

  1. Skyl og skær auberginen i skiver, salt dem og lad dem dryppe af i 15 minutter. Skyl saltet af, tør dem og skær i mindre stykker.
  2. Svits hakket løg og hvidløg i olie i en gryde. Tilsæt champignon og aubergine, og svits til de tager farve.
  3. Tilsæt hakkede tomater, soltørrede tomater, kikærter, miso og bouillon. Lad det simre i 10-15 minutter under låg. Smag til med krydderurter, salt og peber.
  4. Lav squashspaghetti ved at anvende en spiralizer eller din kartoffelskræller til at lave lange strimler. Svits dem kort i olivenolie, hvis du vil have dem varme, ellers servér dem rå.
  5. Anret squashspaghetti på tallerkener og top med bolognese. Pynt med frisk timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Naturli og Kræftens Bekæmpelse.

Læs også: Denne sunde koldskål smager syndigt godt – og den hemmelige topping gør hele forskellen

Læs også: Grøn i en skål: Poke bowl med blomkålsris og ponzusauce

Andre Artikler

Spis dig til et lavere blodtryk med naturens krydderier

At styre højt blodtryk kræver ofte både medicin og livsstilsændringer. Men vidste du, at flere naturlige krydderier og...

Dit syn kan afsløre, om du er i fare for demens

Forskere mener nu, at dine øjne kan afsløre, om du er i risiko for at udvikle demens – længe før symptomerne viser sig.

Dansk opdagelse kan revolutionere kræftbehandling

Danske forskere har udviklet en metode, der kan afsløre præcis hvordan medicin påvirker kræftceller – helt ned på celle-niveau.

Festlig drik kan mindske risikoen for hjertestop

En ny undersøgelse viser, at en bestemt drik kan beskytte hjertet. Studiet kortlægger 56 ikke-kliniske risikofaktorer for hjertestop,...

Spis dig til et lavere blodtryk med naturens krydderier

At styre højt blodtryk kræver ofte både medicin og livsstilsændringer. Men vidste du, at flere naturlige krydderier og...

Dit syn kan afsløre, om du er i fare for demens

Forskere mener nu, at dine øjne kan afsløre, om du er i risiko for at udvikle demens – længe før symptomerne viser sig.

Dansk opdagelse kan revolutionere kræftbehandling

Danske forskere har udviklet en metode, der kan afsløre præcis hvordan medicin påvirker kræftceller – helt ned på celle-niveau.