Sådan bager du sunde hveder til Store Bededag

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Selvom vi ikke længere har fri på Store Bededag, så kan vi stadigvæk godt fejre det med lækre, sunde, lune hveder. Her får du den perfekte opskrift.

Store bededag er traditionelt forbundet med varme hveder med smør.

Men de klassiske hveder, som mange køber i supermarkedet, er ofte fyldt med hvidt mel, sukker og smør i rigelige mængder.

Heldigvis findes der et sundere alternativ, som både holder på den velkendte smag og bidrager til en balanceret livsstil.

Her får du en opskrift på sunde hveder, der passer perfekt til højtiden – og som hele familien vil elske.

Læs også: Du MÅ prøve denne sommersalat med kirsebær, bacon og feta!

Sunde hveder

Opskriften giver cirka 12 hveder.

Ingredienser:

  • 3 dl letmælk (eller plantemælk efter ønske)
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 2 spsk olivenolie (eller smeltet smør for klassisk smag)
  • 1 spsk honning eller kokossukker
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemomme
  • 250 g fuldkornshvedemel
  • 200 g hvedemel (gerne sigtet spelt eller ølandshvede)
  • Evt. lidt ekstra hvedemel til æltning

Fremgangsmåde

  1. Lun mælken til den er håndvarm (ca. 37 grader). Opløs gæren heri.
  2. Tilsæt æg, olie, honning, salt og kardemomme. Rør det sammen.
  3. Bland fuldkornshvedemelet i, og derefter det almindelige hvedemel lidt ad gangen. Dejen skal være blød og lidt klistret, men ikke flydende.
  4. Ælt dejen grundigt i 8-10 minutter – enten i hånden eller med røremaskine – til den er smidig og slipper skålens kanter.
  5. Dæk dejen til og lad den hæve lunt i 1-1,5 time, til den er dobbelt størrelse.
  6. Del dejen i 12 lige store stykker og form dem til boller.
  7. Placer bollerne tæt sammen i en bradepande med bagepapir, så de hæver opad og får den klassiske hvede-form.
  8. Dæk til igen og lad dem efterhæve i ca. 30-45 minutter.
  9. Bag hvederne ved 200 grader (alm. ovn) i ca. 15-18 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  10. Lad dem køle let af på en rist og nyd dem lune – gerne flækket og ristet let, som traditionen foreskriver.

Tips til variation og servering

Vil du skrue endnu mere op for sundheden, kan du tilsætte 1-2 spsk chiafrø, hørfrø eller solsikkekerner til dejen.

Du kan også udskifte en del af mælken med græsk yoghurt for ekstra protein.

Til servering kan du smøre dem med lidt nøddesmør eller en hjemmelavet marmelade uden tilsat sukker.

Læs også: Har du også lyst til rabarber hele sommeren? Så skal du prøve denne salat

Læs også: 3 geniale idéer til at få brugt dit gamle rugbrød

Andre Artikler

50-årig blev fuld efter et glas vin – lægens fund chokerede alle

Da Simon Bowler begyndte at føle sig beruset efter bare en drink, troede han, det var en tilfældighed - men det var det langt fra.

Advarsel! Mus kan have forurenet produkt solgt i blandt andet Q8, 7-Eleven og Meny

Mange danskere har nydt den som en luksussnack i sommermånederne. Nu advarer myndighederne mod en uventet risiko, der kan gemme sig i produktet.

Kend listen: Disse planter i haven kan være livsfarlige

Haven kan være en skøn legeplads for børn, men nogle planter gemmer på farer, som de små pilfingre...

For travlt til at passe på dig selv? 10 hverdagsvaner vi ofte glemmer

En travl hverdag får ofte vores helbred til at glide længere og længere ned på prioriteringslisten.Men når...

50-årig blev fuld efter et glas vin – lægens fund chokerede alle

Da Simon Bowler begyndte at føle sig beruset efter bare en drink, troede han, det var en tilfældighed - men det var det langt fra.

Advarsel! Mus kan have forurenet produkt solgt i blandt andet Q8, 7-Eleven og Meny

Mange danskere har nydt den som en luksussnack i sommermånederne. Nu advarer myndighederne mod en uventet risiko, der kan gemme sig i produktet.

Kend listen: Disse planter i haven kan være livsfarlige

Haven kan være en skøn legeplads for børn, men nogle planter gemmer på farer, som de små pilfingre...