Sund brunsviger: Sådan laver du den fynske klassiker uden dårlig samvittighed

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Er du vild med brunsvigerens snaskede top, men knap så glad for sukkerchokket bagefter? Her får du opskriften på en sundere version af den fynske kageklassiker.

Brunsviger er for mange en uundværlig del af barndommens fødselsdage, fynske bagerbutikker og søndagsforkælelse.

Men klassikeren har også ry for at være en regulær sukkerbombe, der sender blodsukkeret på himmelflugt.

Heldigvis findes der alternativer, hvor du hverken behøver ofre smag eller den lækre, snaskede overflade.

Brunsviger

Ingredienser

Til dejen:

Læs også: Sund is med hytteost: Denne proteinbombe smager som dessert – og kræver kun 5 minutter

  • 25 g gær
  • 2,5 dl lun plantemælk (f.eks. havre- eller mandelmælk)
  • 1 spsk honning eller agavesirup
  • 2 spsk raps- eller olivenolie
  • 1 tsk salt
  • 100 g grahamsmel
  • 250 g hvedemel (evt. fuldkornshvedemel for ekstra fibre)

Topping:

  • 75 g dadler uden sten
  • 2 spsk kokosolie eller smørbar plantefedt
  • 1 spsk æblemos (usødet)
  • 2 spsk vand
  • 1 tsk kanel
  • 1 nip salt

Fremgangsmåde

  1. Opløs gæren i den lune plantemælk, og tilsæt honning, olie og salt.
  2. Rør grahamsmelet i, og tilsæt derefter hvedemelet lidt ad gangen, indtil dejen er blød og smidig.
  3. Ælt i ca. 5-10 minutter, og lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
  4. Imens dejen hæver, forberedes det sunde snask.
  5. Kom dadler, kokosolie, æblemos, vand, kanel og salt i en lille gryde, og lad det simre ved lav varme i cirka 5 minutter.
  6. Brug en stavblender eller en gaffel til at mose det hele sammen til en ensartet masse.
  7. Når dejen er hævet, trykkes den ud i en bageform (ca. 25×30 cm) beklædt med bagepapir.
  8. Brug fingrene til at lave små fordybninger i dejen – præcis som i en traditionel brunsviger.
  9. Fordel dadel-snasket jævnt henover, og sørg for at det samler sig lidt i hullerne.
  10. Lad kagen efterhæve i 20-30 minutter.
  11. Bag den derefter midt i ovnen ved 200 grader (180 grader varmluft) i 15-18 minutter, til dejen er gennembagt og overfladen karamelliseret.

Tips og variationer

  • Ønsker du en ekstra luftig dej, kan du bytte halvdelen af fuldkornshvedemelet ud med almindeligt hvedemel.
  • For en ekstra nøddeagtig smag, kan du tilsætte lidt finthakkede valnødder eller mandler til fyldet.
  • Brunsvigeren smager fantastisk lun, men kan også fryses og lunes i ovnen igen ved 150 grader i 5-10 minutter.

Læs også: Grøntsagsmuffins: Den nye favorit hele familien elsker

Andre Artikler

Disse fysiske sygdomme bliver ofte forvekslet med angst

Mange symptomer på fysiske sygdomme kan ligne angst, men det betyder ikke nødvendigvis, at du har en psykisk...

Derfor svier det i munden, når du spiser ananas

Mange har prøvet det, men få ved, hvad der i virkeligheden sker. Nu giver vi svaret på, hvorfor din mund reagerer, når du spiser ananas.

Undgå madforgiftning: Disse ting bør du gå udenom i en buffet

Buffeter kan være fristende med deres uendelige udvalg og “spis alt du kan”-koncept.Men midt i glæden over...

Ny test kan afsløre dødelig sygdom år før symptomerne

Et simpelt metode kan afsløre alvorlige hjertesygdomme flere år før symptomerne viser sig.

Disse fysiske sygdomme bliver ofte forvekslet med angst

Mange symptomer på fysiske sygdomme kan ligne angst, men det betyder ikke nødvendigvis, at du har en psykisk...

Derfor svier det i munden, når du spiser ananas

Mange har prøvet det, men få ved, hvad der i virkeligheden sker. Nu giver vi svaret på, hvorfor din mund reagerer, når du spiser ananas.

Undgå madforgiftning: Disse ting bør du gå udenom i en buffet

Buffeter kan være fristende med deres uendelige udvalg og “spis alt du kan”-koncept.Men midt i glæden over...