At læse og skrive er komplekse og unikke færdigheder, som spiller en afgørende rolle i det moderne samfund. Og det har stor betydning allerede fra barndommen.
Blandt andet viser undersøgelser, at vanskeligheder med at læse og stave er forbundet med dårligere karakterer i skolen, øget risiko for at droppe ud og færre jobmuligheder som voksen, fortæller lektor Jacob Wienecke fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
Indenfor de seneste ti år har der været gennemført en del forskning på området, men de forskellige studier har primært peget på sundhedsmæssige fordele og i mindre grad fundet klare konklusioner i forhold til indlæring.
Men nu har en forskergruppe fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet – i samarbejde med blandt andre Nationalt Videnscenter for Læsning på Københavns Professionshøjskole – lavet en analyse på tværs af alle de eksisterende studier. Og der er godt nyt.
Læs også: Kan du stå på ét ben? Sådan afslører din balance, hvor godt du ældes
Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.
Bevægelse og læring skal kobles meningsfuldt sammen
Den nye undersøgelse viser, at der er et potentiale i at bruge fysisk aktivitet som en del af undervisningen.
Bevægelsen skal blot integreres målrettet med det faglige indhold.
Studierne understreger dermed, at det ikke er bevægelsen i sig selv, men måden den anvendes på, der er afgørende for effekten, fortæller Ole Emil Jensen, videnskabelig assistent på Institut for Idræt og Ernæring og medforfatter til den videnskabelige artikel.
Læs også: Så meget bør du kunne løfte i skulderpres
“Resultaterne viser, at hvis den fysiske aktivitet er meningsfuldt tæt forbundet med undervisningens faglige indhold, så leder det til mærkbare forbedringer af børns læse- og staveudvikling”, udtaler han og fortsætter:
“Det kan for eksempel være, at børnene som en del af undervisningen former de bogstaver med kroppen, som de skal lære. Det har en langt bedre læringseffekt, end hvis bevægelsen foregår uden en direkte kobling til undervisningen”.
Studiet viste, at bevægelsen primært styrker elevernes bogstavkendskab.
Det vil sige genkendelse og navngivning af bogstaver og forståelsen af, hvilken lyd hvert bogstav repræsenterer, samt deres ordgenkendelse og stavning.
Læs også: Hvor stærk er du? Find ud af, om dit dødløft er over eller under gennemsnittet
Modsat kunne man se at i de studier, hvor den fysisk aktivitet ikke var integreret i den faglige indlæring – som “Brain Breaks” hvor eleverne rejser sig og er fysisk aktive i fem minutter i midten af timen – der var der kun en lille eller ingen faglig effekt.
Artiklen er baseret på informationer fra Via Ritzau.
Læs også: Hvor længe kan du hænge? Gennemsnitlige dead hang-tider efter alder, køn og fitnessniveau