Når mænd bliver syge, venter mange alt for længe med at søge lægehjælp. Det kan koste dem livet, viser ny, omfattende forskning.
Opdragelse, ensomhed og dårlige vaner kan være nogle af forklaringerne, mener eksperter.
Mænd overser symptomer og ignorerer faresignaler

Et globalt studie har analyseret sundhedsdata fra næsten 200 lande og dokumenterer, at mænd har højere dødelighed end kvinder ved tre af verdens mest udbredte sygdomme: forhøjet blodtryk, diabetes og hiv/aids.
Mænd undgår lægebesøg og behandling

Studiet viser også, at mænd i mange lande i langt højere grad undlader at søge læge og tage imod behandling sammenlignet med kvinder. Flere eksperter peger på, at kulturelle normer og opdragelse spiller en afgørende rolle.
Læs også: Derfor gør dine brystvorter ondt: 10 ting din krop prøver at fortælle dig
Mænd bider smerten i sig

Ifølge chefpsykolog på Rigshospitalet, Svend Aage Madsen, hænger mange mænd fast i gamle forestillinger om, at det er svagt at vise smerte. Derfor ignorerer de symptomer, og mange mangler sprog for at beskrive, hvordan de har det.
Ensomhed gør det værre

Mænd er også det mest ensomme køn. En undersøgelse fra Forum for Mænds Sundhed viser, at hver tredje mand mellem 30 og 49 år sjældent har nogen at tale fortroligt med. Uden støtte bliver det sværere at søge hjælp eller fastholde behandling.
Dårlig kontakt til sundhedsvæsenet

Ifølge forskerne er mænd med kort uddannelse, lav indkomst og uden tætte relationer særligt udsatte. De har dårligere kontakt til sundhedsvæsenet, får senere diagnoser og har højere risiko for at dø tidligt.
Mænd tager ikke imod rehabilitering

Tallene taler deres tydelige sprog: Fire ud af fem deltagere i rehabilitering efter sygdom som kræft er kvinder. Mænd springer ofte fra, fordi tilbuddene føles for følelsesladede eller spirituelle.
Læs også: Dette populære sødemiddel kan skade din hjerne og blodkar
Sundhedstilbud rammer skævt

Eksperter mener, at sundhedstilbud bør målrettes bedre til mænd – med fokus på konkrete aktiviteter og fællesskab, som har vist sig at virke bedre.
Mænd springer også medicinen over

Mænd er også dårligere til at tage den medicin, de får ordineret. Selv om store data mangler, peger erfaringer og mindre undersøgelser på, at mange mænd aktivt vælger medicinen fra.
Mangel på kønsopdelt data skjuler problemet

Ifølge forskerne bag studiet findes der alt for få sundhedsdata opdelt på køn og alder. Det gør det svært at forstå, hvor problemerne er størst – og risikerer at gøre uligheden i sundhed endnu større.
Kønsspecifikke løsninger er nødvendige

Eksperterne understreger, at der skal tænkes mere kønsspecifikt i sundhedssystemet, hvis mænd skal hjælpes bedre. Det handler ikke kun om nye mediciner, men om at sikre, at mænd rent faktisk får den hjælp, der allerede findes.
Læs også: Glem slankemidler – denne småkage kan være nøglen til færre kilo
Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk
Læs også: Så hurtigt tager du på igen efter at have stoppet med Wegovy