Drop ris: Disse perler er langt sundere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har måske altid troet, at ris er et af de bedste valg som tilbehør til dine måltider, men hvad hvis du kunne skifte ris ud med noget langt sundere?

Perlerne
Perlebyg, perlerug og perlespelt bliver fremstillet ved en speciel bearbejdningsproces, der giver kornene deres karakteristiske udseende og tekstur. Selve betegnelsen ‘perle’ henviser til måden, kornene behandles på. Først fjernes kornets yderste grove skal med en maskine, hvilket reducerer kornets grovhed. Herefter bliver kernen poleret, hvilket giver den glatte, skinnende overflade, der minder om en perle – deraf navnet.

Selvom denne proces betyder, at kornene ikke længere kan betegnes som fuldkorn, fordi de yderste skalddele og kimen fjernes, bevarer perlebyg, perlerug og perlespelt stadig en stor del af deres oprindelige næringsværdi. 

Almindelige hvide ris indeholder kun 0,7 g kostfibre pr. 100 g, hvoraf perlerne har hele 6,7-11,5 g pr. 100 g. Dette betyder, at de mætter bedre og hjælper din fordøjelse. Proteinindholdet ligger desuden på 12 g pr. 100 g, hvilket er højere end i hvide og brune ris, der har et indhold på 8-9,5 g pr. 100g. Derudover indeholder perlerne en lang række vitaminer og mineraler som B-vitamin, fosfor og jern, hvilket gør dem til en komplet ernæringskilde. De er nemme at bruge i køkkenet – og så kan du prøve det i denne lækre opskrift.

Mette Løvboms perlebyg med grøntsager og feta 

Ingredienser

  • 200 g perlebyg
  • 1 løg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt, skåret i tern
  • 1 squash, skåret i skiver
  • 100 g fetaost, smuldret
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk persille til pynt

Fremgangsmåde

  1. Kog perlebyg i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter, indtil det er mørt, og hæld det derefter fra.
  2. Varm olivenolien op i en pande og sauter løg, rød peber og squash, indtil grøntsagerne er bløde.
  3. Bland perlebyg med de stegte grøntsager og smag til med salt og peber.
  4. Smuldr fetaost over retten og pynt med frisk persille før servering.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Fødevareguiden og bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.

Andre Artikler

Styrketræning: Bør du træne hele kroppen eller fokusere på enkelte muskelgrupper?

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige træningsprogrammer, når man starter med vægttræning. Bør du træne hele kroppen hver gang, eller er det bedre at opdele træningen i flere sessioner? Svaret kan måske overraske dig.

Tre utraditionelle veje til vægttab

Prøv disse alternative træningsformer, der kan booste dit vægttab, hvis du er blevet træt af almindelig træning eller gerne vil prøve noget nyt. De gør ikke kun træningen sjovere, men hjælper dig også med at bevare motivationen.

5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Kikærter er en skjult perle i køkkenet, og hvis du endnu ikke har opdaget deres alsidighed, så er det nu, du skal begynde! 

Den bedste træning til vægttab

Vidste du, at den rigtige træningsform kan gøre en stor forskel, når du vil tabe dig? Det handler nemlig ikke kun om at svede kalorier væk.

Styrketræning: Bør du træne hele kroppen eller fokusere på enkelte muskelgrupper?

Det kan være svært at finde rundt i alle de forskellige træningsprogrammer, når man starter med vægttræning. Bør du træne hele kroppen hver gang, eller er det bedre at opdele træningen i flere sessioner? Svaret kan måske overraske dig.

Tre utraditionelle veje til vægttab

Prøv disse alternative træningsformer, der kan booste dit vægttab, hvis du er blevet træt af almindelig træning eller gerne vil prøve noget nyt. De gør ikke kun træningen sjovere, men hjælper dig også med at bevare motivationen.

5 overraskende lækre måder at bruge kikærter på

Kikærter er en skjult perle i køkkenet, og hvis du endnu ikke har opdaget deres alsidighed, så er det nu, du skal begynde!