Drop ris: Disse perler er langt sundere

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Du har måske altid troet, at ris er et af de bedste valg som tilbehør til dine måltider, men hvad hvis du kunne skifte ris ud med noget langt sundere?

Perlerne
Perlebyg, perlerug og perlespelt bliver fremstillet ved en speciel bearbejdningsproces, der giver kornene deres karakteristiske udseende og tekstur. Selve betegnelsen ‘perle’ henviser til måden, kornene behandles på. Først fjernes kornets yderste grove skal med en maskine, hvilket reducerer kornets grovhed. Herefter bliver kernen poleret, hvilket giver den glatte, skinnende overflade, der minder om en perle – deraf navnet.

Selvom denne proces betyder, at kornene ikke længere kan betegnes som fuldkorn, fordi de yderste skalddele og kimen fjernes, bevarer perlebyg, perlerug og perlespelt stadig en stor del af deres oprindelige næringsværdi. 

Almindelige hvide ris indeholder kun 0,7 g kostfibre pr. 100 g, hvoraf perlerne har hele 6,7-11,5 g pr. 100 g. Dette betyder, at de mætter bedre og hjælper din fordøjelse. Proteinindholdet ligger desuden på 12 g pr. 100 g, hvilket er højere end i hvide og brune ris, der har et indhold på 8-9,5 g pr. 100g. Derudover indeholder perlerne en lang række vitaminer og mineraler som B-vitamin, fosfor og jern, hvilket gør dem til en komplet ernæringskilde. De er nemme at bruge i køkkenet – og så kan du prøve det i denne lækre opskrift.

Mette Løvboms perlebyg med grøntsager og feta 

Læs også: Loaded fries med rodfrugter - sundt alternativ til fritter

Ingredienser

  • 200 g perlebyg
  • 1 løg, finthakket
  • 1 rød peberfrugt, skåret i tern
  • 1 squash, skåret i skiver
  • 100 g fetaost, smuldret
  • 2 spsk olivenolie
  • Salt og peber efter smag
  • Frisk persille til pynt

Fremgangsmåde

  1. Kog perlebyg i rigeligt letsaltet vand i ca. 20 minutter, indtil det er mørt, og hæld det derefter fra.
  2. Varm olivenolien op i en pande og sauter løg, rød peber og squash, indtil grøntsagerne er bløde.
  3. Bland perlebyg med de stegte grøntsager og smag til med salt og peber.
  4. Smuldr fetaost over retten og pynt med frisk persille før servering.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, Fødevareguiden og bogen ‘Salattøsens sunde fyldige salater’ af Mette Løvbom.

Læs også: Broccolibøffer: Opskriften der får alle til at elske grønt

Andre Artikler

Hun vejede 325 kilo – i dag er hun uigenkendelig

Hun vejede engang så meget, at lægerne tvivlede på hendes fremtid. Men nu taler alle om den forvandling, ingen havde troet mulig.

70 % færre depressive symptomer: Forskere peger på uventet forklaring

Diæt gav studerende markant bedre humør og reducerede deres depressive symptomer med hele 70 %.

Kig på din næse! Den kan afsløre skjulte sundhedsproblemer

Vi ser på næsen hver dag i spejlet uden at lægge mærke til den. Men den kan være en vigtig indikator for dit helbred.

5 danskere indlagt: Listeria fundet i kendt produkt

Fem danskere er blevet indlagt efter et listeriaudbrud - nu advarer myndighederne forbrugerne.

Hun vejede 325 kilo – i dag er hun uigenkendelig

Hun vejede engang så meget, at lægerne tvivlede på hendes fremtid. Men nu taler alle om den forvandling, ingen havde troet mulig.

70 % færre depressive symptomer: Forskere peger på uventet forklaring

Diæt gav studerende markant bedre humør og reducerede deres depressive symptomer med hele 70 %.

Kig på din næse! Den kan afsløre skjulte sundhedsproblemer

Vi ser på næsen hver dag i spejlet uden at lægge mærke til den. Men den kan være en vigtig indikator for dit helbred.