Livmoderhalskræft
Livmoderhalskræft skyldes ofte en infektion med Human Papillomavirus, bedre kendt som HPV, som de fleste seksuelt aktive kvinder vil blive smittet med på et tidspunkt i deres liv. For mange går infektionen over af sig selv, men hos nogle kan den blive kronisk. Når det sker, øges risikoen for at udvikle celleforandringer, der på sigt kan føre til livmoderhalskræft. Derfor er det afgørende at få testet for HPV i tide.
“Formålet med screeningen er at finde forstadierne til livmoderhalskræft, før de udvikler sig til egentlig kræft”, udtaler cheflæge Bettina Filtenborg-Barnkob fra Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Undgå lægen
For at sikre, at flere kvinder bliver screenet, vil Region Sjælland nu tilbyde en hjemmetest for HPV. Denne test gives til kvinder, som ikke reagerer på den første påmindelse om screening. Med hjemmetesten kan de teste sig selv derhjemme, uden at skulle tage til lægen.
Det er dog vigtigt at huske, at det stadig er bedst at få en undersøgelse hos lægen, da det er den sikreste metode til at opdage celleforandringer, understreger Bettina Filtenborg-Barnkob. Hun forklarer, at omkring 25.000 kvinder årligt forventes at få tilbudt hjemmetesten, som allerede er tilgængelig i flere andre regioner.
Flere kvinder skal med
Hjemmetest kan potentielt redde liv ved at få flere kvinder til at deltage i kræftscreeningsprogrammet. Selvom lægebesøg stadig er den sikreste løsning, er hjemmetesten et godt alternativ for dem, der ikke får lavet en aftale i tide. Det er et stort skridt fremad i kampen mod livmoderhalskræft.
Artiklen er baseret på informationer fra B.T.