Derfor er mange syge lige nu
Vi oplever i øjeblikket flere snøftende næser og hostende mennesker omkring os, og det skyldes primært covid-19, som cirkulerer i samfundet. Ifølge Statens Serum Institut er smitteniveauet dog moderat for årstiden, men forventes at stige, når vi nærmer os vinteren. Andre klassiske forkølelsesvirusser er også til stede, men de udgør endnu ikke en markant trussel.
Sådan undgår du at blive syg
Du kan gøre flere ting for at minimere risikoen, selvom forkølelse ofte er uundgåelig på denne årstid. Statens Serum Institut anbefaler at blive hjemme, hvis du føler dig syg, og at undgå tæt kontakt med syge personer. Derudover er god håndhygiejne og udluftning i hjemmet essentielle for at holde infektioner på afstand. Husk også at nyse og hoste i albuen for at mindske spredningen af bakterier og virus.
Hold øje med disse 4 tegn
Ifølge Lars Østergaard, professor og ledende overlæge på afdelingen for infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, er der fire ting, du bør holde øje med, når du vurderer, om du skal blive hjemme. “Jo mere sekret, der kommer ud af kroppen i form af hoste, nys, snot og som hænger ud af næsen, jo større er risikoen for at smitte andre”, udtaler han i programmet Recepten på P4. Her er, hvad du skal være opmærksom på:
- Hyppigheden
Jo mere du nyser og hoster, jo større er risikoen for at smitte andre. Lars Østergaard påpeger, at selvom der ikke findes et konkret tal på, hvor mange nys er for mange, skal du være opmærksom på, om din næse løber konstant, eller om du hoster voldsomt. - Jo gulere, jo bedre
En vigtig indikator på, hvor smitsom du er, er farven på dit snot. I starten af en infektion er farven ofte klar og mere smitsom. Når snottet bliver tykkere og gulere, er det et tegn på, at din krop er ved at bekæmpe infektionen, og smitterisikoen falder. - Omgivelserne
Skal du tilbringe tid med ældre familiemedlemmer eller personer med svækket helbred? Ifølge Lars Østergaard er det vigtigt at tage hensyn til dem, der kan blive alvorligt syge, hvis de smittes. Du bør derfor overveje at blive hjemme, hvis du omgås sårbare grupper, både i familien og på arbejdspladsen. - Ville du sidde ved siden af dig selv?
Et sidste råd fra Østergaard er at spørge dig selv, om du ville bryde dig om at sidde ved siden af dig selv, hvis du havde dine symptomer. Hvis svaret er nej, så er det nok bedst at blive hjemme og hvile.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.