Evolutionen ændrede vores kost
Menneskets kost har udviklet sig gennem millioner af år. Oprindeligt levede vores forfædre hovedsageligt af frugt og grønt, som chimpanser og gorillaer primært gør i dag. For over to millioner år siden begyndte vores forfædre dog at spise kød, hvilket gav dem adgang til energitæt mad, som hjalp hjernen med at vokse. Denne udvikling gav mennesket en fordel i jagtteknikker og intelligens.
Tarmenes indretning
Udover hjernens udvikling, blev tarmene også mindre i takt med, at vi begyndte at spise mere kød. I modsætning til planteædere, som for eksempel køer, har mennesker mindre tarme, der er designet til at optage energitæt føde som kød. Men i vores moderne samfund, hvor vi ikke længere behøver jage for at få fat i kød, er det måske på tide at genoverveje, hvor meget kød vi egentlig har brug for. Energitæt mad og en inaktiv livsstil fører nemlig til livsstilssygdomme og overvægt.
Kan vi leve af planter?
Kød har været en vigtig del af menneskets udvikling, men vi kan sagtens leve af planter i dag. Hulemanden havde slet ikke adgang til denne samme variation af grønt, som vi i dag har. Vi kan indtage en bred vifte af plantebaserede fødevarer med alle de nødvendige næringsstoffer, som proteiner, vitaminer og mineraler, uden at skulle indtage store mængder kød. Vores krop er tilpasset til både kød og planter, og derfor kan vi med god samvittighed skære ned på kød, eller endda helt undvære det.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.