Subscription Plans

Free limited access

Gratis
/ forever
  • Etiam est nibh, lobortis sit
  • Praesent euismod ac
  • Ut mollis pellentesque tortor
  • Nullam eu erat condimentum
  • Donec quis est ac felis
  • Orci varius natoque dolor

Member full access

100
DKK
10
DKK
DKK
0
/ year
  • Etiam est nibh, lobortis sit
  • Praesent euismod ac
  • Ut mollis pellentesque tortor
  • Nullam eu erat condimentum
  • Donec quis est ac felis
  • Orci varius natoque dolor
Yearly pricing
Monthly pricing

Derfor bør du altid vaske din frugt og grønt

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Frugt og grønt kan se ganske uskyldigt ud, selvom de kan være fyldt med farlige bakterier og pesticider. Derfor er det vigtigt at skylle frugterne og grøntsagerne grundigt før spisning, så du kan have ro i sindet, når du nyder din sunde snack eller mad. Men hvordan gør du det rigtigt?

Sygdomsrisici
46 procent af fødevarebårne sygdomme stammer fra frugt og grønt, da de bliver udsat for naturens elementer, snavs og skadelige stoffer fra dyr og omgivelser i dyrkningsfasen. De kan potentielt indeholde skadelige mikroorganismer som bakterier, svampe, pesticider og vira. De kan også blive forurenet ved tilberedning, opbevaring eller i emballagen.

Pesticider på frugt og grønt
Niveauerne af pesticider på konventionelle frugter og grøntsager er generelt ikke direkte sundhedsskadelige. Pesticider beskytter afgrøderne mod skadedyr, men de rester, der sidder tilbage på skrællen, bør skylles grundigt af. Undersøgelser har vist, at pesticider kan trænge dybere end skrællen på visse frugter, såsom æbler.

Sådan vasker du rigtigt
For at vaske frugt og grønt korrekt, skal du altid starte med at vaske hænderne. Skyl råvarerne under koldt, rindende vand, mens du gnider overfladen for at fjerne snavs. Brug en skål fremfor køkkenvasken, da vasken kan være fyldt med bakterier. Brug aldrig opvaskemiddel eller klorin, da kemikalierne kan trænge ind i frugten og gøre den uspiselig.

Brug af eddike og natron
For at reducere pesticider og bakterier yderligere, kan du skylle frugt og grønt i en opløsning af vand og eddike eller natron. En skål med vand og eddike er effektiv og kan bruges i 2-3 minutter, men husk at skylle efter, da eddiken ellers kan ændre smagen. Alternativt kan natron tilsættes vand og virke i 15 minutter, hvilket også fjerner pesticider uden at påvirke smagen. Dog er vand klart at foretrække, da det renser frugten og grøntsagerne tilstrækkeligt.

Læs også: Dette grilltrick kender din nabo – men har glemt at fortælle dig

Artiklen er baseret på informationer fra Videnskab.dk og The Conversation.

Læs også: Forskere i chok: Denne fødevare kan måske forebygge kræft

Andre Artikler

Gennembrud i kampen mod den mest udbredte børnekræft

Forskere fra Cambridge har udviklet en ny behandling, der i museforsøg viser sig både at være mindre giftig...

Så meget solcreme skal du bruge i ansigtet – ifølge eksperterne

Vil du undgå solskoldning og tidlige rynker, så handler det ikke kun om at huske solcremen – det...

Sådan oplever mænd og kvinder forelskelse – og her adskiller de sig

Forelskelse rammer både mænd og kvinder, men ikke helt på samme måde. Et nyt internationalt studie viser, at...

De sidste timer: Sådan reagerer kroppen, når du dør

Døden er ikke blot et øjeblik – det er en proces. Fra de første tegn på kropsligt forfald...

Gennembrud i kampen mod den mest udbredte børnekræft

Forskere fra Cambridge har udviklet en ny behandling, der i museforsøg viser sig både at være mindre giftig...

Så meget solcreme skal du bruge i ansigtet – ifølge eksperterne

Vil du undgå solskoldning og tidlige rynker, så handler det ikke kun om at huske solcremen – det...

Sådan oplever mænd og kvinder forelskelse – og her adskiller de sig

Forelskelse rammer både mænd og kvinder, men ikke helt på samme måde. Et nyt internationalt studie viser, at...