Siden fertilitetsbehandlingens start for cirka 40 år siden har der været bekymring for, om behandlingen kan påvirke kvindens og barnets helbred negativt. Antallet af kvinder, der får fertilitetsbehandling, er steget markant, og i dag kommer cirka hvert ottende barn i Danmark til verden ved hjælp af behandlingen. Derfor er forskning i de helbredsmæssige konsekvenser for både kvinder og børn af stor betydning.
Der er dog ikke nogen sammenhæng mellem risikoen for æggestokkræft og de typer af hormoner, der oftest benyttes til fertilitetsbehandling. Det viser en ny stor undersøgelse lavet af forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, skriver de i en pressemeddelelse.
LÆS OGSÅ: Opdag kræft uden lægebesøg
“Vi har undersøgt de fem mest anvendte hormoner, som bruges i forbindelse med fertilitetsbehandling, og ingen af dem øger risikoen for æggestokkræft. Kun for hormonet progesteron ser vi en lille øget risiko for en undertype af æggestokkræft. Så generelt er resultaterne et betryggende budskab til de kvinder, der er i fertilitetsbehandling”, siger seniorforsker Allan Jensen, der har stået i spidsen for undersøgelsen.
Behov for mere forskning
Undersøgelsen kan dog ikke svare på, om det er progesteron i sig selv, der øger risikoen for æggestokkræft, eller om det er andre forhold hos de behandlede kvinder, der er skyld i den let øgede risiko. Det vil forskerne undersøge nærmere i fremtidige studier.
“Men hovedkonklusionen fra studiet her er, at resultaterne overordnet set er betryggende nyheder for kvinder, der modtager hormonel fertilitetsbehandling”, slutter Allan Jensen.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Alkohol forårsager 5% af alle kræfttilfælde – Så meget må du drikke
LÆS OGSÅ: Kaffe kan holde kræft på afstand