Overraskende effekt: Løgsuppe kan mindske risikoen for kræft

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Løg er ikke bare en uundværlig ingrediens i mange retter, men de kan også spille en rolle i forebyggelsen af kræft. Denne lækre løgsuppe er en smagsoplevelse med lækkert fyld, som udelukkende vil gøre dig mere sund.

Risikoen for kræft
Forskning har vist, at allium grøntsager, såsom løg, indeholder stærke antioxidanter, der kan bekæmpe skadelige frie radikaler. En undersøgelse fra 2019 i Asia Pacific Journal of Clinical Oncology fandt, at personer, som ofte spiser allium grøntsager, har en 79% lavere risiko for tyktarmskræft sammenlignet med dem, der sjældent spiser løg. 

Forskerne mener, at nogle stoffer i løg hæmmer kræftcellers vækst og mutation, hvilket kan forklare deres beskyttende effekt. Desuden bidrager løg med C-vitamin, som yderligere beskytter cellerne. Selvom eksperterne stadig forsker i løgs kræfthæmmende mekanismer, tyder meget på, at det lille løg kan gøre en forskel.

LÆS OGSÅ: Rødt kød øger kræftrisikoen – Skift til vegetar bolognese

Løgsuppe med gratineret Karl Johan

Ingredienser

  • 6 løg
  • 1 helt hvidløg
  • 2-3 spsk. olie til ristning
  • 30 g smør
  • 1-2 tsk. sukker
  • 3 dl tør hvidvin
  • Salt og peber
  • 1 spsk. hvedemel eller kartoffelmel
  • 1¼ liter okse- eller grøntsagsbouillon
  • 1 laurbærblad
  • En håndfuld persille/persillestilke
  • 2-3 timiankviste
  • 2 spsk. soja
  • 2 spsk. worcestershiresauce
  • 1-2 dl af svampevandet
  • 20 g tørret Karl Johan-svamp
  • Smør og olie til stegning
  • 160 g gruyere eller anden lagret ost
  • Daggammelt brød
  • Timian til pynt

Fremgangsmåde

  1. Pil løgene og skær dem i skiver. Halver hvidløget, og fordel løg og hvidløg på en bageplade med bagepapir. Dryp olie over, og rist ved 210 grader i ca. 1 time. Vend løgene halvvejs.
  2. Læg svampene i blød i vand, indtil de er bløde. Klem vandet ud, steg svampene i olie og smør, og krydr med salt og peber.
  3. Overfør de ristede løg til en stegepande med smør. Klem hvidløgene ud af skallerne, og tilsæt dem. Drys sukker over og steg under omrøring, til løgene er karamelliserede.
  4. Hæld hvidvinen over, og lad retten simre i 15-20 minutter, til vinen er reduceret. Smag til med salt og peber, og jævn med mel.
  5. Bland løgene med bouillon, tilsæt krydderurter, soja og worcestershiresauce, og lad suppen simre i 20-30 minutter. Fjern krydderurterne og øs suppen i skåle.
  6. Rist brødskiver og drys revet ost og stegte svampe på. Rist i ovnen, til osten er smeltet. Servér ostebrødet på suppen og pynt med timian.

Artiklen er baseret på informationer fra Magasinet Helse, bogen ‘Vildt gode svampe’ af Anne Mæhlum og Medical News Today.

LÆS OGSÅ: Forebyg kræft: Prøv vegetarisk butter chicken

LÆS OGSÅ: Kaffe kan holde kræft på afstand

author avatar
Ida-Marie Palm Varbæk

Andre Artikler

Disse 5 politiske tiltag skal være med til at forebygge overvægt

Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.

Ny behandlingsmetode kan bremse alvorlig sygdom

En ny eksperimentel behandling giver lovende resultater for patienter med en alvorlig sygdom. Forskerne bag metoden har observeret fremskridt, der kan blive et væsentligt skridt mod større kontrol, som giver færre bivirkninger.

Er fertilitetsbehandling kræftfremkaldende?

Der har længe været debat om, hvorvidt brugen af de fleste fertilitetshormoner øger risikoen for æggestokkræft, men nu har forskningen givet svar.

Den oversete grøntsag – prøv den i en bagt version

Fennikel er en overset grøntsag, der ikke bare tilføjer en sprød og aromatisk smag til dine retter, men også er fyldt med vitaminer og mineraler. Prøv denne bagte fennikel, der både mætter og giver kroppen et næringsboost.

Disse 5 politiske tiltag skal være med til at forebygge overvægt

Strammere lovgivning og 5 politiske anbefalinger skal forebygge overvægt blandt børn.

Ny behandlingsmetode kan bremse alvorlig sygdom

En ny eksperimentel behandling giver lovende resultater for patienter med en alvorlig sygdom. Forskerne bag metoden har observeret fremskridt, der kan blive et væsentligt skridt mod større kontrol, som giver færre bivirkninger.

Er fertilitetsbehandling kræftfremkaldende?

Der har længe været debat om, hvorvidt brugen af de fleste fertilitetshormoner øger risikoen for æggestokkræft, men nu har forskningen givet svar.