Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Børns indtag af kunstige farvestoffer påvirker deres adfærd

Andre Artikler

Sådan kan du lindre tilstoppet næse i vintermånederne

Et nemt ansigtsgreb giver mange overraskende lindring fra vinterens stoppede næser – selv midt i en ny influenza­bølge.

Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

I naturen lever mange dyr af næsten den samme kost hele livet, så hvorfor skal vores være så varieret?

Ny test kan opdage Alzheimers sygdom tidligere

Alzheimers opdages ofte sent i sygdomsforløbet, derfor har forskere undersøgt, om en enklere test kan give svar tidligere.

Har du ondt i maven? Stress kan være årsagen

Mange oplever maveproblemer uden en klar fysisk forklaring. I stigende grad peger forskning på mentale belastninger som en overset faktor.

Sådan kan du lindre tilstoppet næse i vintermånederne

Et nemt ansigtsgreb giver mange overraskende lindring fra vinterens stoppede næser – selv midt i en ny influenza­bølge.

Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan

I naturen lever mange dyr af næsten den samme kost hele livet, så hvorfor skal vores være så varieret?

Ny test kan opdage Alzheimers sygdom tidligere

Alzheimers opdages ofte sent i sygdomsforløbet, derfor har forskere undersøgt, om en enklere test kan give svar tidligere.