Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: Denne populære type æg er den sundeste og har en række fordele

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: 101 lande undersøgt: Disse madvaner vil forlænge din levetid

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Morgenmadsprodukter er kun blevet mere usunde - sådan vælger du de rigtige

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Disse køkkenvaner kan gøre dig syg: Sådan undgår du madforgiftning

Andre Artikler

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.

Hun døde i 11 minutter – det hun så på den anden side, vil give dig kuldegysninger

Hendes beretning vil få dig til at stille spørgsmål ved alt, som du tror, at du ved om livet og døden.

Drop skyldfølelsen: Derfor er det helt okay at afslutte et forhold

Det er aldrig let at afslutte et forhold, især når du stadig holder af personen.Men nogle gange...

5 advarselstegn på tarmkræft, du ikke må ignorere

Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer, netop fordi symptomerne ofte ligner almindelige hverdagsgener.Mange overser de...

Derfor koger professionelle aldrig kartofler uden denne ene ingrediens

Du tror måske, du har styr på at koge kartofler – men en enkelt ingrediens kan ændre alt.