Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.
Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.
Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.
I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.
Læs også: Lam med forårsgrønt og urtedressing – en sund påskeoplevelse
LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg
Bittert gen er årsag til sygdomstilfælde
Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.
De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.
I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.
Læs også: Denne tofu-ret vil overraske dine smagsløg – selv kødelskere vil bede om opskriften!
Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.
Fakta om squash
Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.
Læs også: Du har opbevaret dine bananer forkert hele tiden – her er hvorfor
Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.
Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.
I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.
Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.
Læs også: Den ultimative æggekage – så lækker, at den stjæler hele påskebordet!
LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen
Læs også: De ser uskyldige ud – men disse madvarer angriber din hjerne