Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.
Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.
Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.
I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.
Læs også: Derfor kan dyr klare sig med en ensidig kost, mens mennesker ikke kan
LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg
Bittert gen er årsag til sygdomstilfælde
Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.
De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.
I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.
Læs også: Ny forskning: Der findes ikke én rigtig kost til en sund aldring
Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.
Fakta om squash
Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.
Læs også: Derfor ses flere tilfælde af maveonde i december – og sådan mindsker du risikoen
Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.
Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.
I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.
Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.
Læs også: Knoglesundhed handler ikke kun om mælk – disse grøntsager bidrager også
LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen
Læs også: Børns indtag af kunstige farvestoffer påvirker deres adfærd