Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du spiser avocado hver dag

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Gør du det også forkert? Så mange gange skal du faktisk vaske dine ris

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Sådan reagerer kroppen, når du stopper med vægttabsmedicin

Andre Artikler

Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise

Vi får konstant at vide, at ultraforarbejdet mad er skadeligt – men betyder det, at vi skal undgå...

Så hurtigt og langt bør du kunne gå – baseret på din alder og dit køn

Gangtempo og udholdenhed falder naturligt med alderen – men hvor meget? Her kan du se, hvordan du burde...

D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Hvornår du tager dine vitaminer, afgør hvor meget kroppen optager.

Hudeksperter afslører: Én simpel ting du har derhjemme kan modvirke rynker

Aldring er uundgåelig, men nu har forskere afsløret, hvad der faktisk får huden til at rynke – og hvordan du kan bremse det.

Disse ultraforarbejdede fødevarer må du gerne spise

Vi får konstant at vide, at ultraforarbejdet mad er skadeligt – men betyder det, at vi skal undgå...

Så hurtigt og langt bør du kunne gå – baseret på din alder og dit køn

Gangtempo og udholdenhed falder naturligt med alderen – men hvor meget? Her kan du se, hvordan du burde...

D-vitamin virker bedst, hvis du tager det på dette tidspunkt

Hvornår du tager dine vitaminer, afgør hvor meget kroppen optager.