Kan gøre dig akut syg: Derfor skal du altid smage på din squash

Dato:

Del denne artikel:

Del denne artikel:

Squash med bitter smag kan give mavesmerter, diarré og opkast.

Smid squashen ud, hvis den smager bittert. Man kan få symptomer efter få timer ved at spise selv små mængder – uanset om den er rå eller tilberedt.

Smag altid på din squash, inden du går i gang med madlavningen.

Hvis den ikke smager mildt som normalt, men derimod bittert eller metalagtigt, skal du spytte ud og smide squashen ud.

I det tilfælde, indeholder den så meget af det giftige bitterstof cucurbitacin, at man kan blive akut syg. Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

Læs også: Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer mod populært TikTok-hack: Kan gøre dig syg

Bittert gen er årsag til sygdomstilfæld​e

Squash kan danne såkaldte cucurbitaciner, som er nogle af de mest bittertsmagende stoffer, der kendes.

De sorter, der er fremavlet i dag, stammer fra vilde planter, men uden det gen, som gør, at frugterne indeholder høje mængder af cucurbitacin og dermed bliver giftige.

I sjældne tilfælde kan hele partier af frø blive forurenet ved krydsning med vilde planter. Der kan også ske en spontan tilbagemutation i en plante, så den producerer frø med genet.

Læs også: Spiser du disse fødevarer? De kan lindre din overaktive blære

Også syltede agurker, asier og græskar samt græskarmarmelade kan indeholde cucurbitaciner – så dem bør du også smage på, før du tilbereder dem.

Fakta om squash

Squash er en alsidig og næringsrig grøntsag, der hører til græskarfamilien.

Læs også: Fødevarer og vaner der kan forværre dine IBD-symptomer

Den findes i forskellige varianter, herunder zucchini (grøn squash) og butternut squash.

Squash er lav på kalorier, men rig på vitaminer som A, C og B6 samt mineraler som kalium og magnesium. Det høje fiberindhold gør den god for fordøjelsen.


I køkkenet bruges squash ofte i retter som ratatouille, fyldte squash og som et lav-carb-alternativ til pasta i form af “zoodles”. Den kan også grilles, steges eller bages.

Med sine antioxidante egenskaber kan squash bidrage til at styrke immunsystemet og beskytte mod kroniske sygdomme, hvilket gør den til et sundt valg i hverdagskosten.

Læs også: Spiser du havregryn hver dag? Se hvad det gør ved din krop

LÆS OGSÅ: Fødevarestyrelsen opfordrer alle danskere: Husk D-vitaminen i vinterhalvåret

Webstedsikon

LÆS OGSÅ: Derfor bør du spise 50 gram nødder om dagen

Læs også: Eksperter afslører: Disse fødevarer kan skade dit hår

Andre Artikler

Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

Vægttab handler ikke kun om kalorier og motion.Ifølge speciallæge med certificering i almen medicin og fedmebehandling Dr....

Spiser du disse fødevarer? De kan lindre din overaktive blære

Har du svært ved at holde dig? Overaktiv blære rammer mange – men en vigtig mineral kan være...

Sådan opdager du problemer med din skjoldbruskkirtlen

Millioner lever med en skjoldbruskkirtellidelse uden at vide det. Symptomerne er ofte vage, langsomt udviklende og lette at...

Flere indlæggelser i Østjylland: Nu advares der mod aggressive hvepse

For de fleste vil et møde med en gedehams blot være en stikkende irritation, men for nogle få kan det være livsfarligt.

Læge afslører: Derfor har du svært ved at tabe dig

Vægttab handler ikke kun om kalorier og motion.Ifølge speciallæge med certificering i almen medicin og fedmebehandling Dr....

Spiser du disse fødevarer? De kan lindre din overaktive blære

Har du svært ved at holde dig? Overaktiv blære rammer mange – men en vigtig mineral kan være...

Sådan opdager du problemer med din skjoldbruskkirtlen

Millioner lever med en skjoldbruskkirtellidelse uden at vide det. Symptomerne er ofte vage, langsomt udviklende og lette at...