Det er budskabet i det bekymringsbrev, som forældre til børn og unge mellem 12 og 17 år modtager på Aula i disse dage, skriver Viborg Kommune i en pressemeddelelse.
Brevet bliver også sendt til friskoler og privatskoler. Afsenderne er Børne- og Ungdomsudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.
Årsagen til brevet er en stærk bekymring over det stigende brug af farlige og ulovlige nikotinprodukter, som både politi, SSP og folkeskolerne oplever, der er blandt børn og unge i Viborg Kommune.
Det er produkter, der med et farverigt udseende og med smag af frugt og slik, er designet til at få børn og unge til at købe dem.
Hvor mange unge bruger nikotinprodukterne?
Nationale data viser, at 31,3% af de 15-17-årige anvender mindst ét tobaks- og nikotinprodukt.
Flere af de ulovlige produkter, som er populære hos de unge, som eksempelvis puffbars og elfbars indeholder mere nikotin end cigaretter.
En elfbar kan indeholde nikotin svarende til 30 pakker cigaretter samt ulovlige, euforiserende stoffer. De er oftest produceret i Kina.
“Vi opfordrer stærkt forældrene til at tale med deres børn, så vi sammen kan få stoppet de unges forbrug af disse produkter”, siger Stine Damborg og fortsætter:
“Og når vi nu skriver til forældrene, er det fordi, vi ved, det virker, når forældre tager snakken; fortæller børn om, hvor farlige de her produkter er. Vi skriver brevet, fordi vi er stærkt bekymrede over den udvikling, vi ser i forhold til de ulovlige nikotinprodukter”, siger Stine Damborg.
LÆS OGSÅ: Dansk undersøgelse slår fast: Festrygere får også KOL
Den vigtige snak
I bekymringsbrevet får forældrene blandt andet information om, hvilke farlige stoffer produkterne indeholder, og hvilke sundhedsskadelige virkninger de kan have.
Samtidigt er der også henvisninger til Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse, der har inspiration til, hvordan man som forælder kan tage den vigtige snak med sine børn.
“Det er virkelig en bekymrende udvikling, som alle forældre bør tage alvorligt. Jeg har selv taget en snak med mine børn om de her produkter, for den er vigtig at tage for alle – uanset om børnene bruger eller ikke bruger dem. Det skal stå soleklart for vores børn og unge, at vi tager afstand fra nikotinprodukterne, og at vi bekymrer os om dem”, siger Katrine Rohde.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.
LÆS OGSÅ: Kan rygning øge risikoen for psykiske lidelser?
LÆS OGSÅ: Ernæringsekspert advarer: Disse tre fødevarer kan være lige så skadelige som rygning!