God søvn er lige så vigtig for dit helbred som regelmæssig motion og sund kost. Alligevel oplever mange, at de ikke får den kvalitetssøvn, de har brug for. Heldigvis er der en række simple, men effektive metoder, du kan prøve, for at forbedre din nattesøvn.
Ifølge en undersøgelse fra 2023 foretaget af Den Nationale Sundhedsprofil har 21,7% af den danske befolkning over 16 år svaret, at de har været “Meget generet” af søvnproblemer indenfor de sidste 14 dage. Dette tal lå på 15,1% tilbage i 2010, hvilket viser en tendens til, at vi sover dårligere. Her kommer vi med 10 tips til at sove bedre.
Øg din lyseksponering
Naturligt lys i løbet af dagen hjælper med at regulere din døgnrytme, hvilket forbedrer din søvnkvalitet og øger din energi i løbet af dagen. Hvis du ikke kan få nok naturligt lys, kan du overveje at bruge kunstigt dagslyslampe.
Reducer blåt lys om aftenen
Skærme fra telefoner, computere og fjernsyn udsender blåt lys, som kan forstyrre din produktion af melatonin, som er hormonet, der hjælper dig med at sove. Prøv at undgå skærme mindst to timer før sengetid eller brug briller, der blokerer blåt lys.
Undgå koffein sent på dagen
Koffein kan forbedre din energi og koncentration, men det kan også påvirke din søvn, hvis du indtager det for sent på dagen. For at sikre en god nattesøvn bør du undgå koffein mindst otte timer før sengetid. Hvis du har brug for noget varmt om aftenen, kan du vælge koffeinfri kaffe eller urtete.
Reducer lure
Selvom en kort lur kan være gavnlig, kan lange eller uregelmæssige lure forstyrre din døgnrytme og gøre det sværere at falde i søvn om aftenen. Hvis du har brug for en lur, så prøv at holde den til 20-30 minutter og undgå at sove for sent på dagen.
Prøv kosttilskud
Kosttilskud som magnesium, omega-3-fedtsyrer og zink kan også fremme bedre søvn. Disse kan hjælpe med at afslappe kroppen og sindet, men prøv kun ét supplement ad gangen for at vurdere effekten. Konsulter eventuelt din egen læge, inden du begynder på tilskuddene.
Undgå alkohol før sengetid
Alkohol kan forstyrre søvnkvaliteten igennem natten, da det påvirker hormonbalancen og produceringen af melatonin. Det kan øge risikoen for søvnapnø og forstyrre din døgnrytme, så undgå at drikke for tæt på din sengetid.
Optimer dit sovemiljø
Dit soveværelse bør være ideelt for søvn: mørkt, stille og køligt. Hold temperaturen på omkring 18 grader og sørg for god ventilation. Minimér støj og lys fra elektronik eller brug ørepropper og mørklægningsgardiner.
Undgå at spise sent om aftenen
At spise et stort måltid lige før sengetid kan forstyrre din søvn. Prøv at spise aftensmad mindst to til tre timer før sengetid. Hvis du bliver sulten senere, så vælg en lille, let snack, der ikke er for fed eller krydret.
Undgå at drikke væsker før sengetid
Drikker du for meget væske om aftenen, kan det føre til hyppige toiletbesøg om natten, hvilket forstyrrer din søvn. Begræns dit væskeindtag i de sidste par timer før sengetid, og sørg for at tisse lige før du går i seng.
Træn regelmæssigt — men ikke før sengetid
Regelmæssig motion kan forbedre både søvnkvalitet og generel sundhed, men sørg for at afslutte træningen mindst tre timer før sengetid for at undgå at blive for opkvikket til at sove.
Artiklen er baseret på informationer fra Healthline og Den Nationale Sundhedsprofil.