Når vi træffer valg, handler det ikke kun om at følge vores mavefornemmelse, men også om at balancere fornuft og følelser. Mange gange overser vi de underliggende følelser og tanker, der påvirker vores beslutninger. Her er 10 trin, der kan hjælpe dig med at træffe mere bevidste og velovervejede valg.
1. Skab tid og ro
Undgå at være forhastet, når du skal træffe vigtige beslutninger. Sørg for, at du er i rolige og inspirerende omgivelser, hvor du kan tænke klart. Det er vigtigt at være i en sindstilstand, hvor du både føler dig afslappet og fokuseret.
2. Identificer udfordringen
Vær klar over, hvad det er, du skal beslutte og løse. Spørg dig selv, om du har forstået situationen korrekt, og om der er andre vinkler, du har overset. Overvej flere alternativer, før du træffer dit endelige valg.
3. Find frem til dine mål
Tænk både på kortsigtede og langsigtede mål. Hvad har du brug for, og hvad ønsker du at opnå med denne beslutning? Prioriter disse mål og undgå at blive fanget i ønsket om øjeblikkelig tilfredsstillelse.
Læs også: Forskning afslører: Kan man lugte kræft?
4. Få styr på fakta
Sørg for at basere dine beslutninger på pålidelige kilder. Vær kritisk over for informationer og vær opmærksom på, om dine overbevisninger kan stå i vejen for nye, modstridende oplysninger.
5. Anerkend dine bias
Vi har alle forudindtagede holdninger, der kan påvirke vores beslutningsevne. Vær opmærksom på, hvilke følelser, meninger eller tanker, der påvirker dine overvejelser, så du kan være klar i hovedet og træffe den rigtige beslutning.
6. Tænk over dine værdier
Dine beslutninger bør afspejle dine grundlæggende værdier. Spørg dig selv, hvad du står for, og hvilke kompromiser du er villig til at give. Dine værdier skal være en central faktor i din beslutningsproces, og nogle gange kan de være anderledes, end du gik rundt og troede.
7. Udforsk dine muligheder
Gå på opdagelse i dine muligheder og find på mindst tre realistiske løsninger på den udfordring, du står overfor. Tænk bredt, men hold dig til muligheder, der er praktiske og gennemførlige.
Læs også: Sådan tager du små pauser uden at forlade din arbejdsplads
8. Overvej konsekvenserne
Vurder nu hver mulighed ud fra dine kerneværdier. Hvad vil du opnå, og hvad vil du miste? Tænk også på, hvordan dine beslutninger vil påvirke andre. Overvej derfor alle former for konsekvenser, som din løsning kan have.
9. Træf din beslutning
Når du har vejet alle mulighederne op, vælg den løsning, der føles rigtig både følelsesmæssigt og rationelt. Hvis du er i tvivl, kan det være nyttigt at tale med nogen, du stoler på eller en psykolog.
10. Følg op på din beslutning
Efter noget tid kan det være gavnligt at evaluere din beslutning. Fik du de resultater, du ønskede, eller er der behov for justeringer? Dette hjælper dig med at blive bedre til at træffe beslutninger i fremtiden.
Den rigtige beslutning kan være udfordrende og svær at træffe, men ved at være ærlig overfor dig selv gennem hele processen, skaber du en sund balance mellem hoved og hjerte.
Læs også: Overraskende fordele ved kolde brusebade – og én vigtig advarsel
Artiklen er baseret på informationer fra Psychology Today.
Læs også: Simple tips til at få det bedre i overgangsalderen