Peter Humaidan, professor i fertilitet ved Skive Regionshospital, afliver seks udbredte myter om fertilitet. Med sin ekspertviden gør han os klogere på, hvad der er sandt og falsk i jagten på graviditet.
1. Elektroniske genstande giver dårlig sædkvalitet
Mange mænd tænker ikke over, hvor de opbevarer deres mobiltelefon eller computer, men ifølge professor Peter Humaidan kan det påvirke sædkvaliteten. Mobilen i lommen eller computeren på skødet kan udsætte testiklerne for elektromagnetisk stråling, hvilket nyere forskning peger på kan have en negativ effekt på sædcellerne. Selvom strålingen er lille, lyder hans klare anbefaling at undgå elektroniske genstande tæt på skridtet for at være på den sikre side.
2. Stå på hovedet efter sex giver dig en større chance for at blive gravid
Selvom det lyder som et sjovt råd, er der faktisk en smule sandhed i det. I visse anatomiske situationer kan tyngdekraften hjælpe sæden tættere på ægget, forklarer Peter Humaidan. Men det er dog ikke en mirakelkur eller videnskabeligt bevist.
3. Kvinden skal have en orgasme for at blive hurtigere gravid
Mange tror, at en orgasme hos kvinden hjælper sæden på vej, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det øger chancen for befrugtning. Det er kroppens naturlige rytmiske sammentrækninger ved ægløsning, der hjælper sædcellerne på vej.
4. Valnødder øger fertilitet
Det er rigtigt, at valnødder er rige på antioxidanter, som kan hjælpe med at beskytte sædcellerne mod oxidativ stress. Men ifølge Peter Humaidan er det ikke sikkert, at valnødder hjælper alle, da virkningen afhænger af, om manden reelt har problemer med oxidativ stress.
5. Overtræning forringer fertiliteten
Overtræning kan påvirke både mænd og kvinder. “Overtræning – eller på anden måde stress af kroppen – kan sætte den kvindelige cyklus ud af kurs. Det gør kroppen, fordi din ur-hjerne fortæller, at du er i fare. Derfor frigiver hypofysen ikke de hormoner, der giver æggestokkene besked om at sende et æg ud i livmoderen”, forklarer Peter Humaidan til DR. Hos mænd kan overtræning påvirke sædkvaliteten negativt. Det er især den fysiske stress på kroppen, der kan være skadelig. Dog understreger han, at der skal meget træning til.
6. Undgå helt at drikke koffein
Store mængder kaffe kan påvirke mænds sædceller negativt, men et mindre forbrug har ingen betydning. Peter Humaidan anbefaler et forbrug på 1-2 kopper dagligt, da det ikke har nogen målbar effekt på sædkvaliteten. Det er dog vigtigt at være opmærksom på andre kilder til koffein, som energidrikke, cola og visse typer medicin. Koffein påvirker dog ikke kun mænd – også kvinder anbefales at reducere indtaget under graviditeten for at undgå mulige risici som spontan abort eller lav fødselsvægt.
Artiklen er baseret på informationer fra DR.