Bælgfrugter booster din sundhed
Bælgfrugter, såsom kidneybønner, er rige på kostfibre og proteiner, der både mætter og styrker dit mave-tarm-system. Bælgfrugter indeholder også vitaminer og mineraler som jern, zink og magnesium, der holder din krop sund. De er særligt vigtige i en kost med mindre kød, da de giver dig de proteiner, du ellers får fra kød.
Et studie fra Københavns Universitet fra 2017 har vist, at måltider baseret på bælgfrugter mætter bedre end måltider baseret på kød, såsom svin og kalv. Deltagerne i studiet oplevede en større mæthedsfølelse efter et måltid med bælgfrugter, og det resulterede i, at de indtog 12-13 procent færre kalorier ved deres næste måltid. Dette peger på, at bælgfrugter ikke kun er et sundere valg, men også kan hjælpe med at kontrollere vægten, fordi de reducerer risikoen for overspisning.
Shakshuka med kidneybønner og spinat
Ingredienser
- 1 tsk olie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- ½ peberfrugt
- 1 dåse hakkede tomater (400 g)
- 1 bouillonterning
- 4 kugler frossen spinat (60-80 g)
- 1 dåse kidneybønner (240-260 g)
- ½ tsk paprika
- ½ tsk koriander
- ½ tsk spidskommen
- 1 tsk salt
- ½ tsk peber
- 4 æg
Tilbehør
- 50 g salatost
- 2 spsk jalapenos
- 2 skiver fuldkornsbrød
Fremgangsmåde
- Varm olie på en pande og svits hakket løg, hvidløg og peberfrugt i tern et par minutter.
- Tilsæt hakkede tomater og bouillonterning, og lad det koge i 3-4 minutter.
- Kom spinaten i og vend godt rundt, tilsæt derefter kidneybønner.
- Tilsæt krydderier (paprika, koriander, spidskommen, salt og peber) og lad retten simre kortvarigt.
- Lav fire små fordybninger i fyldet på panden og slå et æg ud i hver. Læg låg på og lad det simre i 3-4 minutter.
- Tag låget af og drys salatost og jalapenos over. Servér med ristet fuldkornsbrød.
Tip: Drys hakket persille eller dryp lidt sriracha-chilisauce over for ekstra smag.
Artiklen er baseret på informationer fra Naturli, iForm og bogen ‘Sense Express’ af Suzy Wengel.