Naturens fordele for krop og sind
Det er ikke kun forbundet med afslapning og velvære at opholde sig i naturen, men også med en række konkrete sundhedsmæssige fordele. Ifølge forskning reducerer tid i grønne omgivelser angst, forbedrer søvn og mindsker risikoen for hjertekarsygdomme.
Derudover hjælper naturen os med at reducere stress, som ofte kan forvrænge vores tidsopfattelse. Ved at tage en pause fra byens hektiske krav, kan vi få det nødvendige pusterum til at fokusere og genoplade både krop og sind. Det giver en vigtig balance, som mange af os mangler i vores travle hverdag.
Tiden går langsommere i naturen
En undersøgelse ledet af Richardo Correia, psykolog fra Åbo Universitet i Finland, viser, at vi oplever tid anderledes, når vi er i naturen. Deltagere i studiet rapporterede, at tiden føltes længere, når de opholdt sig i naturen sammenlignet med bymiljøer. For eksempel blev gåture i grønne områder ofte oplevet som længere, selvom afstanden var den samme som i byen.
Richardo Correias forskning tyder på, at naturen har en evne til at bremse vores oplevelse af tid, hvilket kan være med til at mindske følelsen af tidsmangel, som mange af os oplever dagligt. Det kan muligvis forklares ved, at når vi opholder os i naturen, hjælper det os med at træde et skridt tilbage og se det større billede. Naturen skaber en følelse af ro, der gør det nemmere at fokusere på langsigtede mål i stedet for at blive fanget i hverdagens små stressfaktorer. Det giver os en mulighed for at prioritere det, der virkelig betyder noget.
Læs også: Så lidt skal der til for at forbedre din livskvalitet
Tag kontrol over din tid
Selvom adgang til naturen kan være en udfordring, især for byboere, er der stadig måder at genvinde kontrollen over din tid. Det kan være ved at planlægge regelmæssige pauser, begrænse brugen af sociale medier eller simpelthen tage en daglig gåtur i en nærliggende park. Ved at prioritere tid i naturen, kan du både forbedre din sundhed og samtidig mindske følelsen af, at tiden løber fra dig.
Artiklen er baseret på informationer fra The Conversation og Videnskab.dk.
Læs også: Er du bange for at være helt almindelig? Så er du ikke alene