Der er glæde i Hjerteforeningen over den nye aftale om en sundhedsreform, som landede i fredags, skriver de i en pressemeddelelse.
“I Hjerteforeningen er vi rigtig glade for aftalen. Da regeringens udspil blev præsenteret i september, var der mange gode elementer, og de er heldigvis blevet bibeholdt i den endelige aftale. Først og fremmest er det positivt, at der nu kommer flere læger i de områder, hvor der er flest syge, så alle danskere sikres behandling af høj kvalitet, og der således bliver gjort op med ulighed i sundhed”, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.
“Sammenhængen og overgangene i sundhedsvæsenet styrkes også markant med oprettelsen af de 17 sundhedsråd, der skal sikre et godt samspil mellem almen praksis, hospitaler og patientrettet forebyggelse og rehabilitering. Det er meget positivt, for alt for mange patienter er hidtil faldet ned mellem to eller flere stole”, fortsætter hun.
LÆS OGSÅ: Ny reform skal revolutionere sundhedsvæsenet
Psyken i fokus
Hjerteforeningen præsenterede for nylig i samarbejde med Dansk Psykolog Forening et udspil, der skal være med til også at bringe det mentale aspekt i behandlingen mere i fokus.
Ønsket fra de to organisationer er, at det bliver obligatorisk at tilbyde psykologbehandling til patienterne på alle landets hjerteafdelinger efter den model, man indførte i Region Syddanmark i 2022.
“På hjerteområdet håber vi, at der i de nye kronikerpakker vil komme mere fokus på det mentale område, så vi sikrer, at patienterne efter endt sygdom ikke alene vender fysisk, men også psykisk godt tilbage til livet”, siger Anne Kaltoft.
Folkesundhedslov
Hjerteforeningen er ydermere stadig en stor fortaler for, at der bliver udarbejdet og implementeret en folkesundhedslov og vil i den forbindelse gerne rose aftalen for at have fokus på at styrke forebyggelse i kommunerne med inspiration fra relevante organisationer og eksperter.
“I Hjerteforeningen har vi slået til lyd for en folkesundhedslov i lang tid. En sådan lov vil kunne modvirke social, økonomisk og geografisk ulighed i sundhed og skabe forudsætningerne for en styrket forebyggelsesindsats i hele Danmark, men det kræver, at folkesundhedsloven også får tiltag på nationalt plan og samtidig adresserer årsagerne til sygdom. Fra Hjerteforeningens side byder vi gerne ind med viden og forslag”, afslutter Anne Kaltoft.
Artiklen er baseret på informationer fra Ritzau.